16. mája 2013

Babičkin "Čierny koláč"

Babičkin perníkový "Čierny koláč"
(recept je súčasťou pripravovanej eknihy "Recepty nielen pre mojich drahých")
Tento koláč patril neodmysliteľne k prázdninám v malej dedinke Haniska, kam sme chodili každé leto aspoň na týždeň. Babička mala stále usmiatu tvár, strašne veľa sukní a naškrobených spodničiek, ktoré si pomaly a precízne každé ráno obliekala a každý večer vyzliekala pred zrkadlom. V obrovských posteliach boli tučné bledomodro pásikavé naškrobené periny, a ráno nás budil protivný kohút.  A ... v nedeľu od rána rozvoniaval slepačí vývar s najlepšími “slížikmi” a babkin “Čierny koláč”... 


Čierny koláč
RECEPT:


40dkg hladkej (špaldovej) múky
30dkg trstinového cukru
1 kávová lyžička škorice
2 veľké lyžice kvalitného kakaa
štipka soli
2 dl oleja
2 lyžice lekváru (marhuľový, slivkový, višňový, hlavne, bez zrniečok
1 káv. lyžička sódy bicarbóny
1 kypriaci prášok do perníka
2 celé vajcia
1/2l vlažného !!! mlieka


POSTUP: 
Cukor, soľ a vajcia vymiešame do zhustnutia, pridáme škoricu, kakao, lekvár a pomaly, po častiach  olej. Zvlášť si pripravíme múku, ktorú sme zmiešali so sódou bicarbonou a perníkovým práškom. Vsypávame striedavo s vlažným mliekom a premiešavame. Vylejeme na plech a pečieme na 180°C asi 40-45 min. 
Babičkina čokoládová poleva:
100 - 150g čokolády rozpustíme nad parou, pridáme 50g masla, rozmiešame a vmiešame niekoľko lyžíc džemu bez zrniečok. Potrieme povrch koláča a ukladáme veľké kúsky  orechov. 
babičkin perníkový koláč
čierny koláč od babičky

8 komentárov:

  1. no tak tento je môj obľúbený, vždy keď prídem domov s láskou ho pečiem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vážne? To je výborné, tak, len vytrvaj, všetko dobré treba uchovať a piecť ... s láskou :) To je dôležitá ingrediencia.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ..perníček som vyskúšala. Presne taký robí aj moja mama. Je veľmi chutný, len bol veľmi vysoký, takže nabudúce ho budem robiť asi z polovičnej dávky. Takže vrelo odporúčam...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Fantastický recept, už sa neviem dočkať knižky

    OdpovedaťOdstrániť
  5. mne tento recept pripomina domov, na vychode sme ho volali"carny na oleju"

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Jeej, to je milé, tak to len potvrdzuje, že je naozaj pravý východniarsky :) a ja som zase o niečo múdrejšia. Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. mnaaam laskonky :-D čierny koláč už Tibo koštoval :-D strašne krásne fotky chalupy...aká bola krásna, a ten dedo náš.. :-(((

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Treba pokračovať v tradícii, Andrejka, tak len peč a skúšaj.

    OdpovedaťOdstrániť