21. mája 2013

Vynikajúce tvarohové guľky s jahodami a s chrumkavou škoricovou posýpkou

Jahody, jahody, jahody!  Už sú tu...

Jahody sú dokonalé. Nádherná červená farba, neopakovateľná chuť, voňavé, sladké, osviežujúce. A nech si akokoľvek opakujem, že cukor nie je zdravý, pravda je, že, akonáhle ho k jahodám pridáte, ešte viac vytiahnete ich fantastickú chuť. 



Jahody
K jarným pochúťkam z jahôd patrí napríklad tento recept:



Tvarohové guľky s jahodami, s chrumkavou škoricovou strhúankou, poliate maslom...
(recept je súčasťou pripravovanej eknihy "Recepty nielen pre mojich drahých")

Tvarohové guľky so strúhankou

1 tvaroh
6 veľkých lyžíc ovsených vločiek
2 PL krupice  (alebo kukuričnej múky)
štipka soli
2 vajcia
2 ČL cukru
maslo


Strúhanková posýpka
strúhanka, alebo rozdrvené corn flakes (pre "bezlepkových)
škoricový cukor alebo škorica v prášku
soľ
maslo

Strúhanku opražíme nasucho, pridáme škoricu v prášku, troška soli a keď je strúhanka chrumkavá, pridáme cukor.  Pozor, posýpka sa začne trocha lepiť, preto treba poriadne premiešavať.  Toto je posledná fáza, a úplný záver, kedy  pridáme maslo a poriadne premiešame. Maslo jej dodá vynikajúcu príchuť. Stiahnite z ohňa a dajte pozor, na rozpálenej panvičke sa posýpka môže  aj po vypnutí pripáliť. 
Nebojte sa použiť namiesto strúhanky corn flakes, možno vám to bude chutiť ešte viac, ako strúhanka. Ale určite ich tiež opečte. 
POSTUP: 
Tvaroh, soľ, vločky, krupicu, vajcia a cukor zmiešame poriadne vypracujeme, potom vyrábame malé guľky. Pozor, sú naozaj veľmi mäkké, pracuje sa s nimi troška ťažšie, ale vo výsledku je jemná chuť. Guľky uvaríme vo vriacej vode asi 10 minút. Čakáme, kým vyplávajú a jednu na skúšku prekrojíme. Ak je v strede ešte surová, hodíme ju naspäť do vody a pokus opakujeme po chvíli. Potom guľky vyberieme do misky a okamžite pridáme čerstvé maslo. 
Jahody nakrájame na kúsky a premiešame s cukrom, necháme troška roztopiť, nalejeme na guličky, posypeme opečenou, chrumkavo - voňavou strúhankou a polejeme mierne rozpusteným maslom. Ňam!
tvarohové guľky s jahodami

tvarohové guľky so škoricovou strúhankou


ňami...

5 komentárov:

  1. mňam jahodky, zaspala by som v nich aj :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ahoj, aky tvaroh prosim? lebo je vela rôznych druhov tvarohov.... dakujem Janka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Určite má byť hrudkovitý. Či už rtučný, alebo nie, to je na Vás, čomu dávate prednosť, ale nemala by to byť krémovitá konzistencia.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pani Janka, myslím, že skôr ešte neboli uvarené. Preto píšem, že vždy jednu vytiahnem a prekrojím. Musí byť vo vnútri pevná. Pokiaľ nie sú uvarené, tak sú celé veľmi mäkké, až také krémovité. Treba ich šupnúť naspäť. Rozvariť by ste ich mohli tak, že to preženiete s dĺžkou varenia a začnú sa vám od okrajov "strapkavo" rozpadávať vo vode. Správne uvarené guľky sú tiež mäkké, ale držia po kope, a ako postupne chladnú, tak aj viac tuhnú. Takže ochutené a všetkým možným dobrým na tanieri sú tuhšie a pevnejšie. Tak :(

    OdpovedaťOdstrániť