4. júna 2013

Jahodové dobrotky

Hm..., je jún, chodíme v kabátoch a v čižmách a valí sa na nás Dunaj. Tak, kým ešte nezalial všetky jahodové polia a záhradky, urobme si domácu jahodovú zmrzlinku.

Keď sú tu jahodové časy...

Jahodová zmrzlina

Prezradím vám recept na moju obľúbenú zmrzlinu. Nemám zmrzlinovač a recepty, kde je základom mlieko a vajcia ma veľmi neoslovili, tak som si minulé leto vymyslela svoju zmrzlinu  - povedalal som, si, že, ak je dobrý aj nezmrznutý základ na zmrzlinu, mohla by byť dobrá aj zmrzlina. Takže: nepotrebujete zmrzlinovač, je to jednoduché, viete, aké suroviny ste použili, návšteva bude ohúrená a všetci si pochutnáte.
Ale, pozor, zo zmrzliny sa priberá... :)

Potrebujeme:
400g jahôd
150g práškového cukru, podľa možnosti, trstinový (rozmixovaný na jemno)
pár kvapiek pravej vanilky (esenciu dostať v M&S,  vanilkový cukor v DM)
pár kvapiek limetky alebo citróna - podľa chuti
250ml 33 - 36% smotana
1ČL ružovej vody - ak máte, pridajte, je to super

Jahody rozmixujte s cukrom a s vanilkou, dochuťte citrónom alebo limetkou, pridajte ružovú vodu.( vôňa ruží sa krásne dopĺňa s vôňou jahôd, takže, ak náhodou máte ružovú vodu, pridajte ju do jahodovej zmesy. Ale nie je to nutnosť.) Potom opatrne vmiešavajte vyšľahanú šľahačku. 
Nalejte do misky, dobre zatvorte a nechajte v mrazničke aspoň 6 hodín. Vznikne výborná jahodová zmrzlina, krásnej farby, s kúskami jahôd, s vôňou jahôd a... s chuťou jahôd.



Jahodova zmrzlina

Strawberry icecream


Jahody so šľahačkou

Obyčajné. Áno.  Ale výborné. Bez jahôd so šľahačkou sa jahodové obdobie nemôže ani začať, ani skončiť. Tak ich troška vylepšime.  Ako?
Rozmixujeme jahody s trstinovým cukrom a s vanilkou, potom jemne vmiešame do vyšľahanej šľahačky. Trocha zmesi si môžeme odložiť na ozdobu. Mätový lístok, jahôdka - hotovo. Hm?

jahody so šľahačkou

jahodové dobroty
ňami...

1 komentár:

  1. Jahôdky sú to pravé v takýto upršaný nevľúdny deň. Už aj pohľad na ne zlepší náladu :-)

    OdpovedaťOdstrániť