28. júla 2013

Zelená fazuľka na masle s bylinkami alebo Citrónové rezy nebudú, dnes bude diétka

Práve som si pozerala počasie na niektorých miestach, ktoré poznám. V horúcom Provence je 30°C, v Paríži príjemno - obláčikovo a 26°C, v Londýne viac obláčikových 23°stupňov, vo Florencii aj v Egypte (v našom obľúbenom Soma Bay) je  37°C a v Bratislave... 39°C
Hm, máme tu teplejšie, ako v Egypte, len k moru to máme dosť ďaleko. Tak to vydržme a možno nám dobre padne niečo ľahké a osviežujúce. Možno - moje citrónové rezy... ??? hmm... :)
Nie, nie. Už dostávam reklamácie, že stále uverejňujem sladké dobroty a všetci to potom musia pripravovať a jesť a dobrovoľne priberať. Tak si dáme najprv letnú diétku.

Na trhu je lúsková fazuľka a netreba stále variť polievky a prívarky, urobme si fazuľku, ako prílohu k novým zemiačikom a dolňme osviežujúcim šalátom.

Zelená fazuľka na masle s cibuľkou, cesnakom a kôprom
(podľa sesterničky tiežAlenky)
zelená fazuľka na masle

zelená fazuľka
maslo
cibuľka
1 -2 strúčky cesnaku (alebo, podľa chuti)
soľ
kôpor

Fazuľku očistíme a uvaríme vo vode. Ja ju rada varím, ako špargľu, pridám 1 - 2 ČL cukru, citrónovú šťavu (ale aj trocha soli).
Na rozohriatu panvicu dáme maslo a keď sa roztopí, pridáme nakrájanú cibuľku. Posolíme, popražíme a na záver prihodíme ošúpané strúčiky cesnaku. (cesnak ešte v šupke rozpučíme lyžičkou, čím sa oddelí zo šupky, ale aj trocha rozpučí a lepšie sa na panvičke rozvinie jeho chuť) . Pridáme fazuľku, premiešame, podusíme, aby sa poprepájali chute a na záver prihodíme ešte pekný kúsok masla. Čím viac, tým lepšie. Z toho nepriberiete, viac priberiete zo zemiakov a z chleba. 

Ak budete podvádzať a namiesto masla použijete olej, nedosiahnete takú lahodnú chuť, je to na vás...
Ja som pridala ešte opečený baklažán s bylinkami.

K tomu si uvarte nové zemiačiky najlepšej kvality a po uvarení ich premiešavajte s maslom a s trochou smotany, primerane dosoľte, pridajte nasekanú petržlenovú vňať a je to. 

Samozrejme, treba šalát. Uhorkový je skvelý, samá dobrá vodička. V týchto horúčavách, to najlepšie, čo môže byť. Nastúhajte, osoľte, pridajte výbornú limetku, cukor a na jemnučko nakrájanú mladú cibuľku - nie, aby prerážala! ( vodu NIE, vodu pridávajú iba barbari )Pred podávaním posypte nasekaným kôprom a petržlenom. 
(A nie, aby bol mdlej chuti, všetkého dajte s radosťou a primerane. )


zelaná fazuľka na masle, cibuľke s bylinkami 

uhorkový šalát s kôprovou zálievkou
Možno zatúžite po pečených zemiačikoch, ale načo robiť zbytočné pohyby a rozpaľovať sa horúcou rúrou... Nechajme to hádam na chladnejšie časy...
pečené nové zemiaky s bylinkami
uhorkový šalát s kôprom



1 komentár:

  1. Pevne verím, že po diétke predsa len dôjde aj na tie citrónové rezy, veď citrón je vlastne tiež diétka a na leto sa veľmi hodí...N.

    OdpovedaťOdstrániť