13. júla 2013

Mousse au chocolatte z bielej čokolády s jahodovou omáčkou

Kokosový mousse au chocolatte z bielej čokolády s jahodovou omáčkou


 Recept:

1 čerstvá, vychladená šľahačka (2,5dl)
 - ideálna je 36%, perfektne a rýchlo sa vymieša
1/2 - 3/4 plátku želatíny alebo 1 vajce
120g čokolády
vanilková esencia alebo 1ČL vanilkového cukru

Najprv si zalejte v malej miske želatínu a nechajte ju napučať. Čokoládu nalámte na kocky, a dajte hlbokého taniera na hrniec s vodou a nad parou nechať roztopiť. Treba premiešavať so stierkou. 
Medzitým vymiešať dotuha šľahačku. 
Želatína už zmäkla, tak ju vyberte a roztopte ju prihrievaním v troške šľahačky. Toto vylejte do vlažnej čokolády. Pozor, teraz to bude vyzerať zle. Začne to tuhnúť, až máte pocit, že ste práve všetko pokazili. Len to nevzdávajte a premiešavajte. Po troche pridávajte našľahanú  šľahačku, aby ste tú masu rozriedili. Pridajte a... jemne! Rozmiešajte a zase. Keď sa  to konečne podarí, pridávajte postupne viac šľahačky a napokon to všetko veľmi zľahka vymiešajte so zvyškom šľahačky a dajte stuhnúť. 
( ak sa Vám to nepodarí na prvý šup, nič si z toho nerobte, nesúvisí to s inteligenciou)

Jahodová omáčka
250g jahôd
50g trstinového cukru  s vanilkou  - rozmixovať ponorným mixérom





Pre istotu uvádzam aj návod, ako si pripraviť domáci pravý vanilkový cukor ale najlepšie je kúpiť vanilkovú esenciu v M&S.
Vanilkový cukor:
250 - 500g trstinového cukru
1 -2 struky vanilky (treba pozrieť, ale v sáčku je väčšinou len jeden)
Rozrežte struk - kupujte mäkký - vyškrabte z neho opatrne čo najviac dužiny a všetko hoďte do  mixéra s kryštáľovým cukrom a rozmixutej.  Práve ste získali pravý vanilkový cukor. Zvyšok strukov uložte s cukrom do fľašky alebo pridajte do cukorničky, bude vanilkovo voňavý.

2 komentáre:

  1. Mňam, ta pěna vypadá skvěle a s jahodovou omáčkou se musí parádně doplňovat :) Hned bych ti to snědla :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ˇAno, zaujímavé, že k moussu z bielej čokolády sa viac hodia jahody a ku klasickému moussu z tmavej čokolády sa žiada niečo "ostrejšie", napríklad, maliny.

    OdpovedaťOdstrániť