14. októbra 2013

Gaštanová trorta s karamelovou šľahačkou (bezlepková)

Tak, táto torta je samozrejme, gaštanová a patrí tiež medzi bezlepkové, je to variant na základné cesto, do ktorého som dala gaštanovú múku, takže je vo výsledku hutnejšie. To, čo mám na nej okrem gaštanov najradšej, je karamelová šľahačka, ktorá mi pripomína moje milované (staré, dobré, voľakedyeštepoctivé socialistické ) veterníky. 
Gaštanová torta s karamelovou šľahačkou

 Recept: 
 5 vajec
 150g cukru
 50g gaštanovej múky
 120g orechov alebo mandlí
 soľ
 vanilkový cukor
 1ČL prášku do pečiva alebo sódy bicarbony







Postup:
Žĺtka vymiešame s cukrom do svetlej peny a potom pridáme orechy, soľ a vanilkovú esenciu. Potom po lyžiciach vmiešame gaštanovú múku, do ktorej sme pridali sódu bicarbonu. 
Bielka vyšľaháme až na záver, aby sa medzitým netopili. Pridávame ich do masy postupne, a ručne vmiešame veľmi zľahka. 
Cesto nalejeme do formy a dáme piecť do  rúry, rozohriatej na 180°C cca 35 - 45 minút. Skúšame špáradlom, to musí byť po vytiahnutí suché. 
Nechajte koláč vychladnúť a opatrne odstráňte  formu. Prekrojte na dve časti, z každej môžete urobiť jednu tortu, alebo spojte plnkou a potrite šľahačkou. V tom prípade, ale odporúčam 1 a 1/2 dávky šľahačky. 
Gaštanová plnka I. - jednoduchá a dobrá
1ks gaštanového pyré (250g)
250ml šľahačky
Rozmrazené pyré nastrúhame na strúhadle na väčších očkách. Asi 1/2 šlahačky nalejeme do nádobky na šľahanie a pridávame po lyžciach nastrúhané pyré. Šľaháme zľahka, na najnižšom stupni,  ak začína hustnúť, prídáme zvyšok pyré aj zvyšok šľahačky a vymiešame do hustého krému. 
Karamelová šľahačka:
3 PL trstinového cukru  skaramelizujeme, prilejeme
250ml šľahačky
štipku soli a spolu uvaríme.
Šľahačku necháme poriadne vychladnúť v chladničke a vyšľaháme. Tvorí poslednú, pre mňa najlepšu :) vrstvu torty. 

gaštanová plnka
 bezlepková gaštanová torta
gaštanová torta s karamelovou šľahačkou



4 komentáre: