3. októbra 2013

Pečená tekvica hokkaido, pečené zemiaky s rozmarínom a šalát z čerstvej cvikly

Viacerí sa mi ozvali s tým, že by uvítali,  recepty na pečenú zeleninu v príspevku zo septembra.
Takže, skúsme recept na pečenú tekvicu hokaido.  Prečo hokaido? Okrem toho, že je to veľmi chutná surovina, z ktorej môžete pripraviť kompletné menu, hokaido je aj veľmi zdravá tekvica. Posiľňuje hlavne žalúdok, slezinu, pankreas. Je vhodná aj pri vysokom tlaku, posiľňuje obličky a ako všetko oranžové, pôsobí protirakovinovo.  Keďže obsahuje veľa rozpustnej vlákniny, veľmi dobre zaháňa pocit hladu, milé dámy...  :)
Toľko, naše okienko pre zdravie... a môžeme pokračovať. 

Recept na pečenú tekvicu 
V prvom rade, možno viete, že tekvicu netreba šúpať, stačí ju dobe umyť. Môžete ju, samozrejme, len trocha posoliť, pokvapkať olejom, pridať cesnak a upiecť, Takto ju robí môj muž. Ale, ak pridáte ďalšie chute,  výsledok je oveľa, oveľa lepší a už ju inak robiť nebudete. 



                                                                            Potrebujeme:
tekvicu, nakrájanú na kúsky
tymián
rozmarín
na hrubo nasekanú cibuľu (najlepšie, sladkú bielu)
1 - 2 strúčky cesnaku 
(kúsok škorice v celku) 
olej
soľ
pár zrniečok koriandru






Tekvicu dajte do misky na pečenie, pridajte všetky ingrediencie a posypte koreniami. Tymián a rozmarín sú pre mňa neodmysliteľné, a ak máte aj vy radi stredomorské chute, nevynechávajte. Cibuľa. Teraz na jeseň dostať na "Miletičke"  vynikajúcu bielu cibuľu, fantastickej sladkej chuti. Treba ju nakrájať na hrubo, aby sa nespiekla. Spolu s cesnakom posunie tekvicu na vyšší level.  Koriandrové semienka  sa hodia, koriander vnesie zaujímavú novú chuť, ale ak nemáte, netrápte sa. Môžete pridať škoricu, ale použite škoricu v celku, kúsok rozlámte na menšie časti. Skúšala som práškovú, ale nie je to ono, skôr mi vadí.  Škorica je teplé korenie a tekvici pridá trochu exotickú podchuť. Len to nesmiete prehnať. Naozaj len malý kúsok. Nezabudnite posoliť, ale radšej menej, nech sa pekne rozvinú sladkavé chute. Dosoliť môžete aj po upečení. Zostáva olej. Ja zvyknem na záver všetko zľahka premiešať tak, aby sa tekvičky  pekne obalili  všetkými tými fantastickými príchuťami a olejom, takže sa nevysušia. Rúru zohrejte na 180 - 200°C,  dajte piecť a tešte sa. 
PS: Môžete použiť aj maslovú tekvicu, je tiež vynikajúca, je sladšia trocha skôr sa upečie. 


pečená tekvica hokaido s bylinkami 
pečená tekvica hokaudo a pečené zemiaky s rozmarínom 
pečená maslová tekvica s bylinkami
pečená tekvica hokaido s bylinkami

Pečené zemiaky s rozmarínom
zemiaky , rozmarín, cesnak, olej, soľ

Ošúpať, nakrájať, poriadne vysušiť utierkou. Potom posoliť, posypať nakrájaným rozmarínom (najlepší je čerstvý) a nahádzať strúčiky cesnaku v šupke. Po upečení, obsah strúčikov vytlačte a zmiešajte so zemiakmi. Ňam. 

Šalát z čerstvej cvikly
cvikla, cukor, soľ, olej, petržlenová vňať, mladá zelerová vňať

Zvyknutí sme možno cviklu variť.  Trochu menej sme zvyknutí ju piecť ale málokto ju pripravuje surovú. K tomuto jedlu sa cvikla veľmi hodí. Vyberte si malé cvikle, sú sladké a nepreráža typická zemitá chuť. Ošúpte, nastrúhajte najemno na strúhadle, ako keby ste strúhali uhorku. Pridajte cukor, soľ, olej, citrón, na jemno nasekanú petržlenovú vňať a vňať z mladého zeleru. Premiešajte a máte šalát. 


vyskúšajte šalát z čerstvej mladej cvikly


šalát z čerstvej cvikly






2 komentáre:

  1. Za první recept moc děkuji :) Hokaido budu péct dneska a díky vám tam přidám i tymián :)
    Držte mi palce
    Magdaléna (house-putking.blog.cz)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Palčeky držím, Magdaléna a verím, že hokaido dopadlo dobre a zabodovalo. :)

    OdpovedaťOdstrániť