8. decembra 2013

Gazdovská hrachová polievka s vôňou majoránky a tymiánu

Vítam Vás a plynule pokračujeme polievkami na zimu. Recept mám od kamarátky Ivetky, korá je z Kysúc, takže som si vždy myslela, že je to regionálny recept. Či už áno, a či nie, je to veľmi jednoduchá polievka, nepotrebujete veľa surovín a výsledok je výborný. Ak ju robievate, aspoň si ju možno pripomeniete a opäť uvaríte. Pustíme sa do toho?

hrachová polievka s vôňou majoránky a tymiánu
Potrebujeme:
250g žltého sušeného hrachu
3 stredne veľké zemiaky
1 bobkový list
2 guličky nového korenia
¼ menšieho zeleru
voda
masť
1PL špaldovej múky
1 cibuľa
1ČL štipľavej papriky
tymián
poriadna "štipka" majoránky, cca 1PL
petržlenová vňať
(opečené slané mandle)

Hrach premyte pod tečúcou vodou a namočte do vody (najlepšie cez noc) . Ráno dajte variť. Vody nemusí byť veľa, dôležité je len, aby bol hrach pod vodou aj keď zväčší objem. Nevarte ho prikrytý, pretože inak bude veľmi peniť. Penu odoberáme. Pridajte aj bobkový list a zeler. Hrach sa varí a vy si zatiaľ ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na malé kocky. Pridajte ich, až keď bude hrach mäkký a varte ďalej. Hrach sa trocha rozvarí, ale to chceme dosiahnúť. Teraz môžeme  pridaťaj soľ.
Ideme na zápražku. Priznám sa, že zápražky nerobievam, pretože ich až tak neuznávam, takže s prižmúreným okom ju v tomto prípade pripúšťam, vraj vylepší chuť polievky. Takže, rozpustíme masť na panvici, pridáme múku a cibuľu. Miešame, má to vyzerať, ako riedka kaša. Takže, miešajte až kým to začne príjemne voňať a kým to všetko pekne zružovie. Tak, a teraz to dáme na chvíľu dole z ohňa a do jemne vychladnutej zápražky pridáme červenú papriku, zalejeme vodou a povaríme asi 5 -10 minút. (množstvo papriky pridajte podľa toho, aká je štipľavá. Ja mám nádherne červenú a stredne štipľavú)  A môžeme pridať do uvareného hrachu. Okrem toho pridáme roztlačený cesnak, tymián a majoránku, ešte povaríme a hotovo. Majoránky tam má byť dosť, nebojte sa toho, ochutnávajte, musí to voňať majoránkou. 
Konzistencia by nemala byť veľmi hustá, treba počítať s tým, že polievka ešte zhustne.
Naložíme a  posypeme čerstvou vňaťkou a opečenými slanými mandľami. Tak to mám najradšej ja. Samozrejme, môžeme to urobiť klasicky - ozdobiť osmaženou cibuľkou,  muži  zrejme ocenia extra prídel slaninky alebo kúsky klobásky. ???


polievka zo sušeného hrachu
hrachová polievka s klobáskou

A pre vytrvalcov na záver - okienko zdravia:  Niečo o užitočnosti žltého hrachu. 
Žltý hrach je bohatý na proteíny, vlákninu a z vitamínov obsahuje najmä B1 a B2, takisto obsahuje užitočné minerály,  medzi ktorými je zastúpený najmä zinok - takže je užitočný pre naše vlasy a nechty, aj na prostatu.  Pomáha rásť svalom, bunkám a zlepšuje látkovú výmenu. A to nie je všetko. Okrem toho vraj znižuje cholesterol, posiľňuje žalúdok , čisí a detoxikuje a zlepšuje zrak... 
Tak, myslím, že to je dosť dôvodov aby sme si ho dali. :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára