11. januára 2014

Voňavá kapustnica s hríbami a s klobáskou na zimu

Strašia nás virózy, chrípky, choroby a prirodzené vitamíny nemáme. Našťastie si to kyslá kapusta načasovala veľmi presne . A tak nám od jesene do jari dodáva vitamíny, pomáha chudnúť, vyrovnáva vysoký tlak, detoxikuje náš organizmus a ešte všeličo iné. Nezabúdajme na kapustu a uvarme si našu zdravú klasiku -  kapustnicu. 

Ako dieťa, som kapustnicu nemala rada, na chuť som jej prišla až v dospelosti. Nič to, na niektoré veci musíme dorásť. :) Základom je dobrá, poctivo vykvasená kapusta, bez pridania octu, takže, základ je veľmi zdravý, proste samé céčko. Na zimu presne to, čo potrebujeme najviac. Ja pridávam aj kopec užitočných a dobrých korení, aby bola ešte zdravšia a voňavejšia. Údené mäso nepridávam, takže, jediný narušiteľ “zdravosti” je klobáska. Kúpte si poriadnu kapustu z dobrého zdroja a pustite sa do toho.

Voňavá kapustnica s hríbami a s klobáskou

Recept: 
1kg kvasenej kapusty
voda
1 jablko
2 stredne veľké cibule 
5ks sušených sliviek
2 veľké strúčiky cesnaku 
citrónová kôra
20 zrniek čierneho korenia
15 zrniek nového korenia
6 zrniek borievky (jalovec)
trstinový cukor na dochutenie
2 - 3 bobkové listy
3 - 4 voňavé klinčeky
1 až dva “struhy” muškátového orieška
sušené hríby podľa chuti
1 - 2 nožičky najlepšej klobásy
1 - 2 PL mletá červená paprika sladká
¼ - ½ Pl mletá červená paprika štipľavá
1 ČL drvenej rasce 
1 strúčik cesnaku - prelisovať
trocha hl. múky alebo kukuričný škrob
soľ
1 - 2 PL majoránky
smotana - podľa želania (na zjemnenie )
Postup: Vodu a kapustu dáme variť (kapustu radšej vyžmýkajte, kyslosť môžeme upraviť aj na záver) .  Pridáme jablko, slivky, cibule, ktoré nakrojíme, ale nerozrežeme, aby sa nerozpadli, cesnak vcelku, citrónovú kôru, čierne korenie, nové korenie, jalovec, bobkový list, klinčeky, muškátový oriešok, sparené hríby a varíme aspoň hodinu, dve.
Časť klobásky nakrájame na kolieska. Na dobrej masti poražíme stredne veľkú cibuľu, nakrájanú najemno, pridáme čerstvo podrvenú rascu a necháme krásne zavoňať. Teraz pridáme aj  kolieska klobásy, prelisovaný cesnak, popražíme a keď sa pustí tuk, stiahneme z ohňa. Pridáme najlepšiu maďarskú alebo rumunskú papriku, premiešame a necháme papriku trocha sa roztopiť, poprášime múkou a zalejeme vodou. Vrátime na oheň a krátko miešame. Vznikne jemná kašovitá zmes, ktorú vylejeme do kapustnice. Pridáme aj klobásku v celku, ak treba, pridáme ešte mletú papriku a varíme asi 30 min. 

Na záver pridáme do kapustnice majoránku. Majoránka dodá vašej kapustnici výbornú príchuť. Dochutíme soľou, cukrom, prípadne dolejeme kapustovú vodu. 
Snažte sa vybrať a naložiť na taniere aj všetku klobásu, ktorú ste nakrájali na kolieska. Svoju úlohu už splnila. odovzdala svoje chute do kapustnice ale teraz bude ešte stále dobrá. Ak ju však necháte v kapustnici do druhého dňa, už bude úplne bez chuti. 
Vyberte aj  klobásu, ktorá sa varila vcelku a odložte si ju.  Vždy, keď podávate kapustnicu, nakrájajte  pár koliesok a pridajte do každého taniera.
Polievku môžete ozdobiť a zjemniť kyslou, či sladkou smotanou, my máme radi aj na jemno nakrájanú petržlenovú vňať, je to celé také sviežejšie. 


výborná kapustnica na zimu
kapustnica s hríbami od jari do jesene
kapustnica s voňavým korením

2 komentáre:

  1. Vyzerá to móóóc dobre na tom tanieri, mňam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujeeem, bola, bola, dostala som takú špeciálnu domácu papriku, tak ju teraz dávam všade. Má vynikajúcu chuť, vôňu a farbu. To urobí tiež svoje. :)

    OdpovedaťOdstrániť