13. marca 2014

Zapekaná cukina s mozarellou, tymiánom a s cherry paradajkami

Máte aj vy pocit, že už máte dosť ťažkých jedál a žiada sa vám zeleninka? Ja sa už sa neviem dočkať, kedy budú opäť fungovať trhy -  pestrofarebné a plné vôní a farieb, ktoré sa budú každým týždňom meniť.
Nemám až tak rada cukinu, ale teraz sa mi akosi žiada. Na môj vkus obsahuje totiž dosť veľa vody a tým pádom aj o to menej chutí. Voda je síce  na úkor chuti, ale na druhej strane všetko, čo obsahuje vodu, obsahuje aj sviežosť. Tak asi preto... ???
Toto je veľmi jednoduchý a rýchly recept, ktorý zvládne aj najväčšie kuchárske motovidlo. 
Možno vám poslúži ako motivácia a tip na rýchly ľahký obed, či večeru. Na zapekanie sa  hodí syr, mne sa však k cukine najviac hodí dobrá mozarella, s iným syrom mi to nechutí.


Zapekaná cukina s mozarellou
Recept: 
1 veľká cibuľa
1 strúčik cesnaku
poriadna štipka tymiánu
poriadna štipka posekaného rozmarínu
1 malá cukina na osobu
3 cherry paradajky na osobu
1 mozarella na osobu
soľ
olej
Koriander ( nemusí nutne byť ) 
trocha chilly papričky 
trocha bazalky

Najprv si pripravte cibuľu. Ošúpte, nakrájajte na drobno a dajte smažiť na olej. Prihoďte cesnak v celku. Trocha posoľte a pridate aj rozmarín a tymián. Bude to krásne voňať. (už dostať čerstvý!!!) Cibuľku popražte do ružova, dostanete voňavý, sladkastý základ, ktorý je dobrý sám o sebe - ten presuniete do zapekacej misy. 
Umyte cukiny a poriadne vyutierajte do sucha, pokrájajte na malé kúsky a  pridajte k cibuľke. Mozarellu natrhajte na malé kúsky, pridajte k zmesi. Pokiaľ treba, ešte posoľte, posypte rozmrvenou chilly papričkou a bazalkou. Paradajky použite radšej cherry - sú sladkavé a nepotrebujete veľa, inak by ste mali veľa šťavy a vzniklo by zrejme čosi lečovité. Pemiešajte zľahka a máte to hotové. 
Teraz už len misu strčte do rúry, vyhriatej na 200°C a nechajte zapiecť do ružova. (cca 30min.)
( mám rada, keď cukina stále trocha chrumká, paradajky "pustili" chuť a syr je do ružova zapečený)
Jednoduché!  Medzitým si uvarte výborné kvalitné zemiaky, zmiešajte s maslom a so smotanou alebo s mliekom a máte prílohu. Teraz už len vyčkajte, kým sa cukina zapečie a hami - ňami!


jarná cukina zapekaná s tymiánom, rozmarínom a s mozerellou

zapekaná cukina - recept na rýchly a ľahký obed


Dôležité: kupujte vždy a zásadne malú cukinu. Platí - čím väčšia tým horšie. Obsahuje totiž semienka a dužina je zmäknutá. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára