6. apríla 2014

Torta "Fialková lúka" - šľahačková bezlepková torta s ľahkou orechovou plnkou ozdobená bio kvetmi

Tento rok máme nečakane nádhernú jar - všetko pučí, kvitne, vonia a každý deň pribúdajú nové a nové farby. 
A tak sa mi zažiadalo preniesť tú  voňavo farebnú nádheru aj na tanier. Aspoň kúsok -  aby sme si z nej mohli aj ochutnať. 

PS BEA: posledná šanca!!!


torta s fialkami
bezlepková torta  - fialková lúka na tanieri

Recept:
korpus
6 vajec
120 g cukru
120 g orechov
Vymiešame žĺtka a cukor, pridáme orechy na záver vmiešame vyšľahané bielka. Pečieme vo forme na 180°C asi 45 - 60 minút. 

plnka: 
asi  80 - 100 g opečených orechov
2 ½ PL trstinového cukru
(cukor necháme skaramelizovať a pridáme na hrubo pomleté, dopredu opečené orechy. Masa nám následne stvrdne a vtedy ju vylejeme na papier na pečenie a necháme stuhnúť. Potom polámeme a ešte poriadne prejdeme valčekom na cesto, pričom veľké kusy poriadne pobúchame valčekom tak, aby sme dostali karamelovú drť, alebo inak, griláž. )

asi 250g mascarpone
asi 100 g kyslej smotany
asi 4 PL cukru
1ČL vanilkovej esencie alebo 1 vrecúško pravej vanilky v prášku. 

Plnku som robila od oka, preto uvádzam tentokrát len približné množstvá.  Mascarpone, smotanu, cukor, vanilku a griláž vymiešame a krémom potrieme korpus. Ak chceme tortu podávať na druhý deň, odložíme ju do chladničky v tejto podobe. (ja zvyknem tortu vyklopiť z formy, položiť na stojan, natrieť krémom a opäť  dať na ňu kruh z tortovej formy a poriadne  zabalím, aby zbytočne nevstrebávala ostatné vône chladničky. 
Túto tortu je však  vhodnejšie podávať okamžite, pretože len tak si vychutnáte chrumkavú griláž, s ktorou ste sa toľko paprali a ktorá robí plnku zaujímavou.  Takže, ak ju ideme podávať hneď, potrieme ju ešte vanilkovou šľahačkou.

Vanilková šľahačka:

250ml šľahačky
cca 1 - 2 PL mascarpone
1ČL vanilkovej esencie
cca 1 - 2 Pl cukru - podľa chuti

Ozdoba: 
kvety z bio záhradky
ja som použila: fialku voňavú (vonia, keď svieti slnko), sedmokrásku a kvet hluchavky purpurovej - všetky kvietky sú jedlé, majú liečivé účinky a nádherné farby

moja torta, ktorú som nazvala "Fialková lúka"

jedlé kvety: fialka voňavá, sedmokráska, hluchavka purpurová

bezlepková torta s grilážovou plnkou a s jedlými kvetmi

bezlepková šľahačková torta

sedmikrásky a fialky

bezlepková torta s fialkami

6 komentárov:

  1. umelkyňa si!!! to by mal byť zákaz papat:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. alenka, nadhera , vyskusam, len nemam tie kvietky, to su nejake speci, alebo obycajne napr. hornbach?zdravim majaF.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Majka, mam ich zo zahradky od znamych. Kazdy rok si u nich zbieram fialky. Uz koncia, ale tych par na tortu sa este naslo. Mozno staci dat Jankovi malu flasku od zavaraniny a poprosit ho, ked pojde na tie vase polia. Ci? :) Potom ich treba dat v zatvorenej flaske do chladnicky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Majka, náhodou som videla, že majú jedlé kvety v predaji v zelovoci v Slávičom údoli. Zastavila som sa tam včera večer.

      Odstrániť
  4. Dobrý deň,


    Všimli sme si, že máte veľa chutných receptov na Vášom blogu a chceli by sme Vám predstaviť našu novú webovú stránku http://www.hladatrecepty.sk/ kde si naši užívatelia môžu vyberať z vyše 66 000 pozbieraných receptov. Na stránke sme vytvorili tiež rebríček Top blogov, kde nájdete všetky pridané blogy a môžete pridať aj ten Váš. My skopírujeme všetky recepty a používatelia ich potom môžu nájsť pomocou nášho vyhľadávača. Ak však kliknú na recept, tak ich presmeruje na Vašu stránku a tým pádom stúpne automaticky návštevnosť Vášej stránky. Nemusíte sa obávať, všetko Vám ponúkame úplne zadarmo.
    Hladatrecepty.sk má svoje sesterské webové stránky na celom svete. Budeme veľmi radi keď sa stanete súčasťou tejto veľkej rodiny.
    V prípade že máte nejaké otázky obráťte sa na nás.

    S pozdravom,
    Tunde
    info@hladatrecepty.sk

    OdpovedaťOdstrániť