18. mája 2014

Kakaová roláda s kokosoým krémom - bezlepková roláda

Rolády sa mi vždy páčili. Roláda proste super vyzerá, je ľahučká, nadýchaná a hoci pôsobí zložito a náročne, je to veľmi jednoduchý dezert. Jediný problém rolády je ten, že sa strašne rýchlo zje. Ale stojí to za to. 
Toto je klasický recept, ktorý nájdete hocikde na internete, takže je to zase o plnke a ingredienciách. Tým, že cesto je naozaj ľahučké,  chce to podľa mňa naozaj aj ľahučkú plnku. A keďže korpus neobsahuje tuk, šľahačka je ideálna možnosť. Ja som si vymyslela kokosovú plnku, pretože ku kakau sa kokos hodí a predpokladala som, že ak kokos uvaríme v šľahačke, rozvinie sa viac jeho chuť a vôňa a zároveň sa šľahačka prirodzene zahustí.  Dopadlo to celkom príjemne, takže posúvam...


Kakaová roláda - ľahučká, jemná, nadýchaná 
Recept:
5 žĺtkov
120g cukru
2PL kakaa
5 bielkov
tuk na vytretie papiera - ja rada používam kokosový olej
ryžová múka na vysypanie papiera 

Plnka:
malinový, višňový, černicový džem, alebo iný z lesného ovocia - bez semienok
11/2 šľahačky 
cukor podľa chuti - nemá to byť veľmi sladké 
3PL strúhaného kokosu (povariť s cukrom v polovici šľahačky a nechať schladiť)
1ČL vanilkovej esencie  - nikdy nedávame do horúcej tekutiny
1 - 2 PL mascarpone (ak nemáte 36% šľahačku), zahustí vám šľahačku

Najprv si pripravte plech a vyhrejte si rúru na 200 - 220°C, pretože budeme pracovať pomerne rýchlo.
Na plech dajte papier na pečenie, ktorý potriete olejom a vysypete múkou. 
Vyšľahajte žĺtka s cukrom do svetlej peny a vmiešajte kakao. Postupne vmiešame vyšľahané bielka a máme základ pre cesto. Vylejte na plech,  rozotrite a šup do rúry. 
Malo by sa vraj piecť na 220°C presne 8 minút, mne to tentokrát trvalo dlhšie. Treba dôsledne (a opatrne!)  kontrolovať a hlavne neplesknúť dvierkami. 
Korpus sa nesmie pridlho piecť, aby sa nevysušil. To by ste nemali roládu, ale piškótky. Upečený korpus premiestnim na čistú utierku, druhou ho prikryjem a spolu zrolujem. Takto nechám roládu vychladnúť. Tento úkon je potrebný, aby roláda bola roládou. Po vychladnutí bez zrolovania by ste ju už nezrolovali. Potom už len odstránime utierky, papiere a roládu naplníme. Aj keď je to možno otrepané, džem sa proste hodí, dodá dezertu sviežosť a preto roládu potrieme džemom. (môžete potrieť celý korpus, alebo ho dajte v  hrubšiej vrstve na ten koniec rolády, ktorým začínate rolovanie. Bude tvoriť  ovocné "očko" v strede rolády. Potrite šľahačkovým krémom, zrolujte a dozobte. 
Mama vždy vravela, že piškótové cesto je najlepšie čerstvé, teda v ten deň a preto, je dobre roládu naplniť tesne pred podávaním, vždy ju však dajte aspoň na chvíľu do chladničky.  Alebo roládu odložte do chladničky aspoň do druhého dňa - tak, aby nenapáchla jej "vôňami" - a  na druhý deň bude vaša roláda chutiť veľmi osviežujúco. Šľahačkoý kém sa jemne vpije do cesta a roláda bude chladivo jemá a lahodná. Krájajte opatrne, nestláčajte príliš a potom si už len nachystajte šálku dobrej kávy. (A... jeden kúsok vám určite nebude stačiť, to je proste pravidlo rolády. Tak dobrú chuť!) 
Ľahká bezlepková roláda
kaková roláda s kokosovou šľahačkou





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára