8. júna 2014

Makové šialenstvo - naozaj makový dezert s jemným vanilkovým krémom a s malinovo-jahodovou omáčkou

Tento recept mi dala moja neterka Andrejka. Dosť ma šoklo, keď som videla, že do cesta ide až 500 g maku. No... mak milujem, ale predsalen vyrobiť makovú plnku a použiť ju ako dezert, to sa mi veľmi neozdávalo. Moja predstava bola - ľahký makový koláčik bez múky.  Napokon som si povedala, že vyskúšam, lebo inak nebudem vedieť, o čo som prišla.  Korpus bol naozaj dosť hutný a tak som aj trocha ľutovala  - toľko maku... Andrejka ho vraj robieva s čokoládou a s ovocím. Do čokolády sa mi tentokrát veľmi nechcelo. Makové šialenstvo bolo treba nejako odľahčiť a zjemniť a moje obľúbené mascarpone by to mohlo vyrovnať. 
Nejako som sa nevedela s koláčikom skamarátiť a tak som bola štedrá a na pár dobrých kúskov si prišla aj Mafinka. Tento neuvážený krok som neskôr oľutovala. Konečne som na ten "čistomakový" korpus  napatlala krém a uložila do chladničky. 
Po pár hodinách som väčšiu časť nakrájala a zabalila na opekačku s priateľmi a ... na moje veľké prekvapenie dezertík okamžite zabodoval, dokonca správy o ňom s šírii aj telefonicky :), takže, niektorí "neskôrprichádzajúci" sa ho rovno dožadovali. Všetkým veľmi chutil a tentokrát aj mne! 
Lebo? Tomuto dezertu veľmi prospieva pobyt v chladničke - vytiahnete úplne iný, zaujímavý, jemne chladivý, makovo-makový dezert zjemnený krémovou plnkou. Všetkú tú dobrotu zavŕšite ovocnou omáčkou. 
Moje makové šialenstvo vyzerá takto:



Recept:
500g pomletého maku
(ja sa priznám, že som 100 g zabudla v mlynčeku, takže napokon som použila "len" 400 g a stačilo )
160 g trstinového cukru
5 žĺtkov
2 ČL prášku do pečiva bez fosfátov - možno, že nemusí byť
200 ml kyslej smotany 
1ČL mletej škorice
1ČL vanilkovej esencie
troška soli
5 bielkov vyšľahaných do peny 
štipka soli do bielkov

Postup:
Žĺtka vyšľaháme s cukrom do svetlej peny, vmiešame pomletý mak, ktorý sme ochutili škoricou, vanilkou a soľou. (túto časť som si trocha dochutila podľa seba) . Do maku primiešame aj prášok do pečiva - ak sa rozhodnete ho použiť. Vznikne pomerne hustá zmes, ktorú treba zriediť vymiešanou smotanou. Na záver vmiešajte opatrne vyšľahané bielka. 
Pečieme na 160 - 180 °C asi 30 minút. Kontrolujte špáradlom. 

Krém:
cca 400 -500 g mascarpone
cca 6 - 8 PL trstinového cukru
2 ČL vanilkovej tinktúry
4 kvapky levanduľového esenciálneho oleja (nedalo mi to a šprcla som tam pár kvapiek)
štipka soli
cca 200 - 250 ml šľahačky
asi 6 - sladkých, voňavých jahôd 

Omáčka:
malinový džem
asi 5  rozmixhovaných jahôd
3 - 4 jahody pokrájať na kúsky
cukor (cca 2 PL )
trocha limetkovej šťavy

Jahody rozmixujte s trochou cukru a vymiešajte s väčšou časťou mascarpone. Pridajte tam aj soľ, cukor vanilku a ak máte - aj levanduľu.  Pri levenduli treba dodržať množstvo kvapiek, inak to možno budte musieť vyhodiť) Tentokrát som chcela dostať len zaujímavejšiu chuť mascarponového krému, preto tam netreba dať veľa jahôd. Kontrastná chuť príde na záver v podobe omáčky. . Zvlášť vyšľahajte šľahačku so zvyškom mascarpone a jemne vmiešajte do krému.
Natrite na koláč a polejte ovocnou omáčkou.
Omáčku vyrobíte veľmi jednoducho. Do malého hrnca dajte pár lyžíc výborného malinového džemu, pridajte cukor, limetku a rozmixované jahody a zohrievajte, kým sa cukor rozpustí, všetko sa zmieša a nechá sa vychladnúť. Kúsky čerstvých jahôd pridajte až na koniec. 
Ak sa vám nechce mixovať jahody, stačí ich nastrúhať na jemnom strúhadle. 


makový koláčik bez ovocnej omáčky
makový dezert s mascarpone krémom a s ovocnou omáčkou
makový dezert s vanilkovo - levanduľovým krémom, preliaty malinovo - jahodovou omáčkou


poobedná kávička a pivónie od Beatky

6 komentárov:

  1. výborné :) ten mak je naozaj fantastický :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Alenka pri tom makovom sa mi zacali zbiehat slinky maja

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj, ani nevies, ze si ma vlastne inspirovala. Ked som vas stretla v trznici a ukazovali ste mi ten makovy kolacik s kremom, isla som ho pozriet, ale uz ho nemali, tak som urobila podla seba :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to si naozaj veľmi šikovná a talentovaná, ja by som to musela najprv ochutnať a až potom vymýšľať.

      Odstrániť
  4. S maminou sme to dnes vyskúšali a podaril sa dokonale. Dali sme doň o polovicu menej cukru a bol vynikajúci. Skúšali sme ho kombinovať s našim domácim jahodovým džemom alebo zmrzlinou - čierna ríbezľa. Keďže bol dosť dochutený a presiaknutý krémom, bol osviežujúci aj sám o sebe. Opäť Ďakujem za skvelý recept.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vždy sa veľmi teším, keď sa sa dozviem, že sa to niekomu podailo a chutilo :) :) :) Vďaka za spätnú väzbu.

    OdpovedaťOdstrániť