31. októbra 2014

Moja grilážová torta - bezlepková

Tak... toto je môj pokus o grilážovú tortu. Keďže recept sa nedá zohnať :) , vymyslela som si svoj variant a som spokojná. Je dokonca bezlepková aj je vynikajúca. Torta prešla skúškou  a dopadla dobre, dokonca sa musím poponáhľať s uverejnením receptu. Tak nech sa páči. 
Zatiaľ som sa veľmi nepohrala s vizážou, takže na prvý pohľad torta asi nevyzerá veľmi lákavo, ale ak budem mať viac času, napravím to. 
Do cesta som pridala med a ten sa výborne hodí s chrumkavou grilážovou plnkou. Nedajte sa odradiť tým, že treba šľahať vajcia nad parou. 15 minút vydržíte a výsledok stoí za to.
Dajte vedieť, ako to dopadlo. :)


Skvelá grilážová torta bez múky


Korpus:
80 g cukru (podľa možnosti trstinový)
2PL medu
vanilková esencia alebo Bourbunská vanilka s cukrom
120 g orechov - pomlieť
6 vajec

Cukor, vanilkovú esenciu a med vymiešame  so žĺtkami do svetlej peny, potom pridáme pomleté orechy a na záver pridáme vyšľahané bielka. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C minimálne 50 minút, podľa potreby aj viac... Kontrolujte špáradlom, ktoré zapichnete do stredu korpusu . Po vytiahnutí musí byť úplne suché.  Korpus nechajte vychladnúť na mriežke a prerežte napoly. Vychladnutý natrieme plnkou, prikryjeme druhou polovicou korpusu a potrieme zvyškom plnky. 
Plnka:
5 žĺtkov
150 g cukru
soľ
200g masla
50 g orechov
1ČL vanilkovej esencie
Trocha cukru si odsypte do misky s maslom. Zvyšok si rozdeľte na dve časti. Orechy dajte do kastrólika a jemne opekajte. Keď sú veľmi horúce, pridajte jednu časť cukru, aj trocha soli kvôli lepšej chuti  a nechajte skaramelizovať. Horúcu zmes vylejte na papier na pečenie  Dostanete stvrdnutú nepravidelnú masu z ktorej vytŕčajú karamelové orechy... a vy ste v pokušení ich odlamovať  a ochutnávať. Orechy sú teraz voňavo -  karamelovo - chrumkavé, hmm, tak to neprežente s ochutnávaním. Zmes roztlčte v mažiariku. 
Vymiešajte maslo, pridajte orechy, vanilku a vyšľahajte do krému. 
Teraz si vyšľahajte nad parou žĺtka s cukrom. Miešame usilovne asi 10 -15 min., žĺtka zmenia farbu a zhustnú. Do vychladnutej zmesy postupne vmiešavame maslový krém s orechami. A máte grilážovú plnku !


Moja grilážová torta

Bezlepková grilážová torta
Grilážová torta - bezlepková

2 komentáre:

  1. Andrejočka, za prípadné pretrvávajúce Tibiho slintanie už nenesiem žiadnu zodpovednosť. Už je to na tebe, moja...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeme za pokušenie :-) ihneď, ako bude čas, idem ju robiť. Tibove sliny budem zatiaľ zachytávať do vedra.

      Odstrániť