A keďže som dopadla tak, že už ani tú múku nemôžem, vyskúšala som, ako by tento recept dopadol s bezlepkovými múkami. Pretože mamin recept zostal.
A šlo to. :) Takže - všetci "bezlepkáči", hurá, dajte si bábovku na raňajky ! A nezabudnite na bielu kávu!
![]() |
Bezlepková bábovka |
Recept:
3 žĺtka
250 g cukru
170 g ryžovej múky
130 g pohánkovej múky
100 g zmäknutého masla
12 PL mlieka alebo vody
šťava z 1/2 citróna
1 vanilkový cukor alebo vanilkový extrakt
1 ČL prášku do pečiva
1 ČL sódy bicarbony
3 bielka vyšľahať
Postup je jednoduchý - žĺtka treba vymiešať s cukrom, pridať vanilku, maslo. Múky zmiešať s práškom do pečiva a sódou, potom už len vmiešavame do vajíčkovej zmesi striedavo múku,citrónovú šťavu a vodu. Na záver vmiešame opatrne vyšľahané bielka.
Mama zvykla ešte niekdy pridať do bábovky makovú (alebo orechovú) plnku. To si jednoducho pomeliete mak a cukor, všetko si ochutíte vanilkou, štipkou soli, troškou masla a opatrne pridáte troška mlieka, či vody. Dajte si záležať nech je plnka chutná. Takúto plnku potom pridajte do bábovky takto: asi 2/3 cesta napatlajte do formy a potom navrch po obvode pridávajte plnku. Všetko prikryte zvyšnou tretinou cesta. Pečte na 180°C , už si nepamätám koľko, ale skúšajte priebežne špáradlom.
![]() |
Bábovka z ryžovo - pohánkovej múky |
![]() |
Bábovka s makovou plnkou |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára