7. marca 2015

Mamina bábovka s makovou plnkou (bezlepková)

Vždy som mala rada maminu bábovku a vždy mi k tomu strašne chutila biela káva. Nie kakao, to sa mi zdalo k bábovke akési prisladké, ale biela káva, tá bola taká.. akurát. Aj trocha horkastá, aj kávovo voňavá, precedená od akýchkoľvek náznakov "kožky" z mlieka.  A myslím, že to bola pravá socialistická Melta, veď okrem nej existoval už len jeden druh kávy pre dospelých, ktorú vám pomleli na obrovskom mega mlynčeku v každých potravinách. Predávali ju vo veľmi škaredom obale ale myslím, že kvalita bola celkom slušná. Mohli sme dopadnúť aj horšie. Okrem toho, výhodou bolo, že ak ste prišli k niekomu na návštevu a ponúkli vám kávu, vedeli ste presne akú dostanete.  Dnes už táto jediná number 1 na Slovensku neexistuje a možno ani Melta nie je - nie som si istá - ja dnes mlieko môžem už len veľmi opatrne, lebo mám naň alergiu. :(
A keďže som dopadla tak, že už ani tú múku nemôžem, vyskúšala som, ako by tento recept dopadol s bezlepkovými múkami. Pretože mamin recept zostal.
A šlo to. :) Takže - všetci "bezlepkáči",  hurá, dajte si bábovku na raňajky ! A nezabudnite na bielu kávu! 


Bezlepková bábovka


Recept:

3 žĺtka
250 g cukru
170 g ryžovej múky 
130 g pohánkovej múky
100 g zmäknutého masla
12 PL mlieka alebo vody
šťava z 1/2 citróna
1 vanilkový cukor alebo vanilkový extrakt
1 ČL prášku do pečiva
1 ČL sódy bicarbony
3 bielka vyšľahať

Postup je jednoduchý - žĺtka treba vymiešať s cukrom, pridať vanilku, maslo. Múky zmiešať s práškom do pečiva a sódou, potom už len vmiešavame do vajíčkovej zmesi striedavo múku,citrónovú šťavu a vodu. Na záver vmiešame opatrne vyšľahané bielka. 

Mama zvykla ešte niekdy pridať do bábovky makovú (alebo orechovú) plnku. To si jednoducho pomeliete mak a cukor, všetko si ochutíte vanilkou, štipkou soli, troškou masla a opatrne pridáte troška mlieka, či vody. Dajte si záležať nech je plnka chutná. Takúto plnku potom pridajte do bábovky takto: asi 2/3 cesta napatlajte do formy a potom navrch po obvode pridávajte plnku. Všetko prikryte zvyšnou tretinou cesta. Pečte na 180°C , už si nepamätám koľko, ale skúšajte priebežne špáradlom. 
Bábovka z ryžovo - pohánkovej múky




Bábovka s makovou plnkou


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára