1. novembra 2015

Pečené Hokkaido s medovo-cesnakovou zálievkou

Jeseň sa konečne rozhodla, že vytiahne farebné šaty a predvedie sa nám v plnej kráse. Rána sa nás pokúšajú zmiasť, lebo začínajú tajomnou hmlou! Ale postupne, a stále viac sa vystrkuje slniečko, aby sa všetko okolo nás pekne zafarbilo. Na stromoch sú stále kopy lístia, a tak nám ich tie stromy postupne sypú na chodníky. No a my, ak sa vyberieme na prechádzku, môžeme vnímať jeseň všetkými zmyslami. Lebo je aj farebná, aj voňavá, aj šušťavá. Tak si to užite -  jesenný šuchot lístia, taký, ako sa patrí ! A nech vám to pod nohami poriadne šuští.

Jesennú farbu má aj naša obľúbená tekvička Hokkaido. Varíme z nej polievky, pečieme a zapekáme. Vyskúšajte tento zaujímavý recept, myslím, že existuje v rôznych obmenách a toto je to ten môj obľúbený. :)

Pečené hokkaido s medovo -cesnakovou zálievkou




Potrebujeme:

dyňu Hokkaido
olej
niekoľko (radšej viac) strúčikov cesnaku - neošúpať!
soľ
niekoľko vetvičiek rozmarínu
korenie
tymián
vlašské orechy

Zálievka:

dobrý med
olivový olej 
soľ
citrónová šťava - podľa chuti (bez nej mi to príde mdlé)
petržlenová vňať
na jemno nasekaný rozmarín
upečený cesnak

Postup:
Dyňu (nešúpeme) umyjeme a nakrájame na mesiačiky, či na kúsky - to je na Vás.
Vložíme do pekáčika, polejeme olejom, posolíme, okoreníme, pridáme bylinky, neošúpané cesnačiky, aj vlašské orechy. Dajte ich tam, urobia výbornú chuť k tekvičke. Tekvička bude mäkká a k nej si chrumknete do voňavého maslového orecha. Ňam!
Pečieme kým nieje cesnak mäkký a tekvička je do ružova. 
Medzitým nezaháľame, pripravíme zálievku. Všetko si namiešajte tak, aby vám to chutilo. Majú tam byť  všetky chute. Na záver vmiešame upečený cesnak, roztlačíme ho a rozmiešame v zálievke. Teraz je to tá správna, zaujímavá chuť, ktorú sme chceli dostať. Zálievky má byť dosť - bude to na pečenej tekvici to najlepšie. Tak teda, ak prišla tá chvíľa, upečenú tekvicu polejeme zálievkou a jemne premiešame. 
Podávame s pečenými zemiakmi a dobrým šalátom. Napríklad s rukolovým.
Je to dobré, jesenné, zdravé, a v tomto čase máme ešte všetko čerstvé.


Hokaido pečené s výbornou zálievkou

pečená tekvica Hokkaido

pečené Hokkaido s cesnakovou zálievkou

pečené hokkaido 

pečené Hokkaido s medovou zálievkou, pečené zemiaky




prechádzka jesennou Bratislavou


jesenné farby
Jeseň 2015 v Bratislave 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára