21. februára 2016

Tomášov hráškový krém s čerstvým koriandrom

Tomáš bol veľmi šikovný kuchár a mal skvelé chute, možno len občas trocha štipľavejšie. Škoda, že sa kdesi stratil.  Našťastie, recept sa nestratil. Túto polievku som si veľmi obľúbila a je to ďalšia skvelá, rýchla a veľmi jednoduchá polievka z rodiny hráškových. Jemná, vznešená, hladko sladkavá, voňavá po koriandri. To je presne to, čo ma dostalo. Chuť mladého hrášku a čerstvého koriandra je naozaj famózna! Vyskúšajte. 


Hráškový krém s koriandrom
Tomášov hráškový krém s koriandrom

2 šalotky
2 - 3 strúčiky cesnaku
čerstvý hrášok, prípadne mrazený (veľmi dobrý je Iglo Junge Erbsen, 350g)
voda alebo slepačí vývar
mleté čierne korenie
maslo alebo olej
cukor - na dochutenie, ak nemáte ten správny hrášok
soľ
300ml smotany na šľahanie
viazanička koriandru


Cibuľu nakrájame na veľmi jemno a dáme dusiť na olej (alebo maslo) a pridáme celé strúčiky cesnaku. Potom pridáme hrášok ( trocha hrášku si odložte bokom, pridáte ho na záver) a chvíľu dusíme.  Ak máme  hrášok čerstvý, podusíme trocha dlhšie, a až z uduseného trocha odberieme. Keď je hrášok mäkký, pridáme vodu alebo vývar, čerstvý koriander vcelku a varíme do zmäknutia hrášku. Potom osolíme, okoreníme, dochutíme cukrom, ak hrášok nie je dostatočne cukrový. ( nebojte sa toho, hrášok si cukor pýta, zvýrazní sa tak jeho pravá hrášková chuť) Teraz poriadne do hladka všetko rozmixujeme. Nie je vhodný ponorný mixér, budete musieť polievku pasírovať a to sú zbytočné straty. Rozmixovanú polievku vrátime do hrnca a pridáme smotanu, zvyšný hrášok a necháme prejsť varom. Ja ju podávam s mierne vyšľahanou smotanou a s nasekaným koriandrom. 

Jemný hráškový krém s koriandrom

Hrášková krémová polievka s čerstvým koriandrom

Hráškový krém

Hráškový krém so smotanou

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára