Fialkový sirup a likér
(recept je súčasťou pripravovanej eknihy "Recepty nielen pre mojich drahých")


Fialkový likér

Áno, môžete si pripraviť aj vynikajúci fialkový sirup, alebo likér. Vo Francúzsku používajú túto dobrotu hojne. Môžete ochutnávať fialkovú zmrzlinu a s fialkami sa stretnete v nápojoch, v dezertoch, v čokoláde... Pritom, sirupy a likéry vyrábali aj naše staré mamy, sirup sa podávali hlavne deťom proti kašľu. Tak, ak máte chuť a čas, môžete to vyskúšať aj vy. :) Tu je recept. 


1000ml čerstvých fialkových kvietkov bez stopiek
1000ml vody
1000g kryštáľového cukru (trstinový je zdravší, ale stratíte farbu...) 
šťava z limetky alebo citrónu (limetka je lahodnejšia)
V tomto štádiu máte sirup. Ak chcete likér, pokračujte plynule ďalej:
500ml liehu

Postup: 
Kvety dáme do sita a jemne opláchneme studenou vodou. Jemne ale poriadne popotriasajte, aby sme sa zbavili vody.. Potom ich dáme do väčšej nádoby a zalejeme vriacou vodou.  Prikryjeme a na tmavom, chladnom mieste necháme 24 hodín vyluhovať. Potom precedíme cez niekoľko vrstiev gázy a skontrolujte, či v roztoku neplávajú zvyšky kvetov. Pridáme cukor, ( malo by platiť, že na jeden diel fialkovej vody ide jeden diel cukru ) Na záver pridáme šťavu z limetky (tu opatrne, stačí 2 - 4 ČL) a na miernom ohni , za sústavného miešania privedieme až  k varu. Pprípadnú penu zbierame. Potom odstavíme z ohňa, necháme vychladnúť a prelejeme do fliaš.  V tomto štádiu sme získali sirup. Ak po vychladnutí prilejeme lieh alebo vodku, grappu...), máme likér. Dobre premiešame a plníme do sterilných fliaš. Odložíme do chladu a tešíme sa.  Pozor, ak dáme veľa limetky, likér nebude fialový, ale ružový. 
Ako podávať? Najlepšie je vychladený likér naliať do pohárika a dochutť limetkou podľa vlastnej chuti. Niekto má možno radšej sladšiu chuť, ja osobne dávam prednosť limetke. 
Tip: Zaujímavý drink - šampanské s fialkovým likérom. 


FIALKY


Domáci fialkový likér

Ako sa robí fialkový likér - recept


1 komentár: