Kokosový mousse au chocolatte z bielej čokolády s jahodovou omáčkou
1/2 - 3/4 plátku želatíny alebo 1 vajce
120g čokolády
vanilková esencia alebo 1ČL vanilkového cukru
Najprv si zalejte v malej miske želatínu a nechajte ju napučať. Čokoládu nalámte na kocky, a dajte hlbokého taniera na hrniec s vodou a nad parou nechať roztopiť. Treba premiešavať so stierkou.
Medzitým vymiešať dotuha šľahačku.
Želatína už zmäkla, tak ju vyberte a roztopte ju prihrievaním v troške šľahačky. Toto vylejte do vlažnej čokolády. Pozor, teraz to bude vyzerať zle. Začne to tuhnúť, až máte pocit, že ste práve všetko pokazili. Len to nevzdávajte a premiešavajte. Po troche pridávajte našľahanú šľahačku, aby ste tú masu rozriedili. Pridajte a... jemne! Rozmiešajte a zase. Keď sa to konečne podarí, pridávajte postupne viac šľahačky a napokon to všetko veľmi zľahka vymiešajte so zvyškom šľahačky a dajte stuhnúť.
( ak sa Vám to nepodarí na prvý šup, nič si z toho nerobte, nesúvisí to s inteligenciou)
Jahodová omáčka
1/2 - 3/4 plátku želatíny alebo 1 vajce
120g čokolády
vanilková esencia alebo 1ČL vanilkového cukru
Medzitým vymiešať dotuha šľahačku.
Želatína už zmäkla, tak ju vyberte a roztopte ju prihrievaním v troške šľahačky. Toto vylejte do vlažnej čokolády. Pozor, teraz to bude vyzerať zle. Začne to tuhnúť, až máte pocit, že ste práve všetko pokazili. Len to nevzdávajte a premiešavajte. Po troche pridávajte našľahanú šľahačku, aby ste tú masu rozriedili. Pridajte a... jemne! Rozmiešajte a zase. Keď sa to konečne podarí, pridávajte postupne viac šľahačky a napokon to všetko veľmi zľahka vymiešajte so zvyškom šľahačky a dajte stuhnúť.
( ak sa Vám to nepodarí na prvý šup, nič si z toho nerobte, nesúvisí to s inteligenciou)
Jahodová omáčka
250g jahôd
50g trstinového cukru s vanilkou - rozmixovať ponorným mixérom
Pre istotu uvádzam aj návod, ako si pripraviť domáci pravý vanilkový cukor ale najlepšie je kúpiť vanilkovú esenciu v M&S.
Vanilkový cukor:
250 - 500g trstinového cukru
1 -2 struky vanilky (treba pozrieť, ale v sáčku je väčšinou len jeden)
Rozrežte struk - kupujte mäkký - vyškrabte z neho opatrne čo najviac dužiny a všetko hoďte do mixéra s kryštáľovým cukrom a rozmixutej. Práve ste získali pravý vanilkový cukor. Zvyšok strukov uložte s cukrom do fľašky alebo pridajte do cukorničky, bude vanilkovo voňavý.
Mňam, ta pěna vypadá skvěle a s jahodovou omáčkou se musí parádně doplňovat :) Hned bych ti to snědla :D
OdpovedaťOdstrániťˇAno, zaujímavé, že k moussu z bielej čokolády sa viac hodia jahody a ku klasickému moussu z tmavej čokolády sa žiada niečo "ostrejšie", napríklad, maliny.
OdpovedaťOdstrániť