Jahodovo malinový likér podľa Auguste Escoffier
Potrebujeme:
500 - 600 g zrelých, voňavých jahôd
starostlivo umyte, dajte do bielej porcelánovwj misy spolu s
300g zrelých a zaručene čerstvých malín.
Zo 400 g kryštáľového cukru
si vyrobte 30 stupňový sirup, aromatizovaný vanilkou a pár zrnkami koriandru. Sirup necchajte pár minút vychladnúť a nalejte ho na ovocie. Misu zakryte a nechajte asi 4 hodiny máčať.
Na misu z bieleho porcelánu dajte sitko, na to jemnú gázu a prefiltrujte - pomaly nechajte pretekať, aby bol sirup číry. získaný sirup zmiešajte s 1l starého armagnacu a naplňte fľaše.
Z dužiny ovocia urobte marmeládu.
Pán Auguste Escoffier uvádza, že zistil, že výluhy zo sirupu, zmiešané s dobrým armagnacom lepšie uchovajú chuť ovocia.
To je pravda, skúška správnosti vyšla, ale ja sa obávam, že milovníci armagnacu by také niečo nedopustili a nám, ostatným by to dosť navýšilo náklady na likérik. Tak je to na Vás. Zvykne sa dať časť liehu a časť koňaku.
Ešte uvádzam recept na základný cukrový sirup, tak, ako som ho našla na internete, keďže, každý sirup, aj likérik le lepší, ak sa robí zo sirupu.
Cukrový sirup
Na výrobu 1/2 l cukrového sirupu potrebujeme 1/2 kg kryštálového cukru a 3/8 studenej vody. Vznikne nám základný sirup bez chuti.
Do nerezového ( alebo smaltovaného) hrnca nasypeme cukor, zalejeme vodou a rozpustíme. Postavíme na oheň, privedieme pomaly k varu a občas zamiešame. Odporúčajú, že keď sa začne zmes variť, je dobré ju postriekať studenou vodou, aby spadla pena tvoriaca sa na povrchu. Penu, ktorá zostane, treba pozbierať. Zmes povariť ešte asi 5 minút. Takto ostaneme asi 1/2l čistého cukrového sirupu. ktorý môžeme ešte precediť cez jemné sitko alebo čisté husté plátno a po vychladnutí môžeme naliať do fliaš, dobre uzavrieť a uschovávať v chlade. Ak by sme sirup varili o dve či tri minúty dlhšie, bol by hustejší a podobne ako med by nám čoskoro vo fľaši skryštalizoval.
![]() |
jahodovo - malinový likér |
starostlivo umyte, dajte do bielej porcelánovwj misy spolu s
300g zrelých a zaručene čerstvých malín.
Zo 400 g kryštáľového cukru
si vyrobte 30 stupňový sirup, aromatizovaný vanilkou a pár zrnkami koriandru. Sirup necchajte pár minút vychladnúť a nalejte ho na ovocie. Misu zakryte a nechajte asi 4 hodiny máčať.
Na misu z bieleho porcelánu dajte sitko, na to jemnú gázu a prefiltrujte - pomaly nechajte pretekať, aby bol sirup číry. získaný sirup zmiešajte s 1l starého armagnacu a naplňte fľaše.
Z dužiny ovocia urobte marmeládu.
Pán Auguste Escoffier uvádza, že zistil, že výluhy zo sirupu, zmiešané s dobrým armagnacom lepšie uchovajú chuť ovocia.
To je pravda, skúška správnosti vyšla, ale ja sa obávam, že milovníci armagnacu by také niečo nedopustili a nám, ostatným by to dosť navýšilo náklady na likérik. Tak je to na Vás. Zvykne sa dať časť liehu a časť koňaku.
![]() |
likerik z jahôd a malin |
![]() |
jahodovo - malinový likérik a pohodička... |
Cukrový sirup
Na výrobu 1/2 l cukrového sirupu potrebujeme 1/2 kg kryštálového cukru a 3/8 studenej vody. Vznikne nám základný sirup bez chuti.
Do nerezového ( alebo smaltovaného) hrnca nasypeme cukor, zalejeme vodou a rozpustíme. Postavíme na oheň, privedieme pomaly k varu a občas zamiešame. Odporúčajú, že keď sa začne zmes variť, je dobré ju postriekať studenou vodou, aby spadla pena tvoriaca sa na povrchu. Penu, ktorá zostane, treba pozbierať. Zmes povariť ešte asi 5 minút. Takto ostaneme asi 1/2l čistého cukrového sirupu. ktorý môžeme ešte precediť cez jemné sitko alebo čisté husté plátno a po vychladnutí môžeme naliať do fliaš, dobre uzavrieť a uschovávať v chlade. Ak by sme sirup varili o dve či tri minúty dlhšie, bol by hustejší a podobne ako med by nám čoskoro vo fľaši skryštalizoval.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára