15. augusta 2013

Gitkin ríbezľový koláč so snehom

Tento recept mám od jednej milej pani Gitky . Gitka bola naša susedka zo záhrady a bola to nádherná osôbka. Skvelá, láskavá, obetavá mamička aj babička a recept mám vďaka naším kavičkovo - čajovým pauzám, počas ktorých sa všeličo ochutnávalo, popíjalo  a debatovalo. Môžete použiť čerstvé alebo mrazené ríbezle, takže tento koláč sa dá piecť aj v zime. Nie každý má rád koláče so snehovou penou. Ja áno a preto ho pridávam pre podobných mlsošov.



Ríbezľový koláč s bielkovou penou

Potrebujeme:

200g cukru
200g polohrubej múky
( môžete použiť pohánkovú múku )
6 žĺtkov
200g orechov
200g masla
šťava z jedného citróna
štipka soli
vanilka
 300 - 400g ríbezlí
Snehová pena:
200g cukru
bielka zo 6 vajec
pár kvapiek vanilky
Žĺtka vymiešame s cukrom do peny, pridáme zmäknuté maslo, múku, orechy a citrónovú šťavu. Vymiešame a dostaneme dosť husté, krémovité cesto. Nacapkajte ho na plech. Potom jemne premiešame ríbezle s troškou cukru a posypeme koláč. Dáme piecť na 180°C na cca 15 - 20 minút, aj viac. Neupečieme celkom, ale povrch už nemá byť surový a koláč už začína rozvoniavať.
Medzitým sa musíme pustiť do šľahania bielkov, lebo vyšľahanie trvá dosť dlho a koláčik sa neúprosne dopeká. Vyšľaháme 20dkg cukru so 6 bielkami poriadne dotuha. Na nedopečený koláč navrstvíme vyšľahané bielka a necháme dopiecť. Pečieme na 180 °C asi 15 minút, kým bielka jemne zružovejú. 
Necháme vychladnúť pomaly na mriežke.
Pozn. 
Musim sa ale priznat, ze si nedokazem celkom dobre poradit s bielkovou penou. Neviem dosiahnut, aby sa nezacala na druhy den lepit a topit. Skusala som aj slahat nad parou, ale nepomaha... Vie mi niekto poradit? Mozno treba dat viac cukru?


Ríbezľový koláč z orechového cesta s bielkovou polevou

Gitkin koláčik


ríbezľový koláč recept


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára