Občas sa zastavím v Corny Café, v jednej bratislavskej kaviarničke, kde podávajú výborné plantážové kávy a domáce torty, ktoré s láskou pečie jej majiteľ. Najradšej mám mrkvovú a čokoládovú. Aj ja robievam mrkvovú, ale trochu inú. Nedalo mi to, povedala som si, že skúsim urobiť niečo podobné, ako majú v Corny Café. . Vytiahla som jeden starý hrnčekový recept, ktorý mi pripomínal kaviarničkový variant, trochu som ho prevážila a dala som sa do toho.
![]() |
mrkvová torta |
Recept:
5 vajec
200 g trstinového cukru
11/2 ČL vanilkovej esencie
150 g mletých orechov
300 g mrkvy
150 g hladkej múky (alebo múky Jizerka)
1/2 ČL sódy bicarbony
1ČL kypriaceho prášku
1 ČL mletej škorice
100 ml oleja
1/2 ČL citrónovekj kôry
120 g ananásu z konzervy (nemusí byť)
štipka soli
Krém:
250 g syru Philadelphia
60 g masla
50 g práškového cukru
1/2ČL vanilkovej esencie
šťava z citróna podľa chuti
Na posypanie:
na hrubo nasekané orechy
Vymiešajte žĺtka s cukrom a s vanilkou do peny a pridajte pomleté orechy, škoricu, štipku soli, aj citrónovú kôru. Potom pridajte nasrúhanú mrkvu, olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva a so sódou bicarbonou. Ja som tentokrát pridala aj nasekaný ananás, ale myslím, že ho netreba pridávať. Bielka vyšľaháme a primiešame na záver. Cesto vylejeme do vymastenej formy. Môžete použiť maslo a strúhanku, ja však rada používam kokosový olej a kokosovú múčku.
Rúru predhrejeme na 170°C a pečieme minimálne 60 minút. Pozor, naozaj sa dlho pečie. Tentokrát som ju musela ešte vrátiť do rúry.
S krémom nie som celkom spokojná, ešte ho skúsim trošku prerobiť, aby bol troška jemnejší. Hlavne, som ho však potrebovala trošku viac.
Je to dosť sýta torta a výborne sa hodí k čiernemu čaju s mliekom, či so smotanou. Takže, celkom pristane ku koncu leta a k stále chladnejším večerom, kedy sa nám žiada aj dobrá šálka čierneho čaju.
5 vajec
200 g trstinového cukru
11/2 ČL vanilkovej esencie
150 g mletých orechov
300 g mrkvy
150 g hladkej múky (alebo múky Jizerka)
1/2 ČL sódy bicarbony
1ČL kypriaceho prášku
1 ČL mletej škorice
100 ml oleja
1/2 ČL citrónovekj kôry
120 g ananásu z konzervy (nemusí byť)
štipka soli
Krém:
250 g syru Philadelphia
60 g masla
50 g práškového cukru
1/2ČL vanilkovej esencie
šťava z citróna podľa chuti
Na posypanie:
na hrubo nasekané orechy
Vymiešajte žĺtka s cukrom a s vanilkou do peny a pridajte pomleté orechy, škoricu, štipku soli, aj citrónovú kôru. Potom pridajte nasrúhanú mrkvu, olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva a so sódou bicarbonou. Ja som tentokrát pridala aj nasekaný ananás, ale myslím, že ho netreba pridávať. Bielka vyšľaháme a primiešame na záver. Cesto vylejeme do vymastenej formy. Môžete použiť maslo a strúhanku, ja však rada používam kokosový olej a kokosovú múčku.
Rúru predhrejeme na 170°C a pečieme minimálne 60 minút. Pozor, naozaj sa dlho pečie. Tentokrát som ju musela ešte vrátiť do rúry.
S krémom nie som celkom spokojná, ešte ho skúsim trošku prerobiť, aby bol troška jemnejší. Hlavne, som ho však potrebovala trošku viac.
Je to dosť sýta torta a výborne sa hodí k čiernemu čaju s mliekom, či so smotanou. Takže, celkom pristane ku koncu leta a k stále chladnejším večerom, kedy sa nám žiada aj dobrá šálka čierneho čaju.
![]() |
mrkvová torta |
![]() |
mrkvová bezlepková torta |
![]() |
mrkvová torta s jemným syrovým krémom |
![]() |
mrkvová torta s orechami |
![]() |
mrkvová torta recept |
![]() |
bezlepková mrkvová torta |
![]() |
Pridať popis |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára