22. augusta 2013

Hokkaido polievka so zázvorom a s pomarančovou šťavou

Oranžové guľaté tekvičky sa čoraz viac objavujú na trhu a prinášajú dve správy. Tá dobrá vraví, že je tu opäť hokaido a my sa môžeme tešiť. Tá horšia vraví, že končí leto a my sa presúvame (pre mňa, a možno aj pre väčšinu ľudí) do tej horšej časti roka.
Hm, tak sa tešme z tej prvej správy a urobme si prvý hokaidovský recept.

Hokaido krém so zázvorom
Polievku z tekvice hokaido som začala variť hlavne preto, že je chutná v rôznych podobách, ale aj preto, že tekvica samotná je veľmi zdravá (podrobnosti na konci :)
Nikdy mi nestačí základná verzia receptu, vždy to chcem ešte nejako vylepšiť. Tak som skúšala, miešala, ochutnávala  a výsledkom je verzia ktorá mne aj môjmu okoliu najviac chutí. 

Potrebujeme:
1 menšiu tekvicu hokaido
 2 - 3 mrkvy
olivový olej 
1 veľký strúčik cesnaku 
vodu, v ktorej sa varila tekvica
čerstvý zázvor (podľa chuti
1 - 2 malé  bobkové listy
3 - 4 guličky nového korenia
šťava z jedného pomaranča, a limetka na dochutenie

1 až dva “struhy” muškátového orieška alebo veľmi málo kari korenia
250 ml smotany na šľahanie (alergici - len kokosové mlieko, alebo smotanu ) 
(200ml kokosového mlieka - nemusí byť)
soľ
biele korenie
Postup: Tekvicu nešúpeme, len poriadne umyjeme, odstránime semienka a pokrájame na menšie kocky. Tekvicu a mrkvu uvaríme vo vode (cca 20 minút) s celým cesnakom, bobkovým listom a s novým korením (3 -4 bobule) Nedávajte veľa vody, nech je základ na polievku radšej hustejší. Ešte jedna rada - najprv dám variť mrkvu a potom si chystám tekvicu, tá potrebuje menej času. Keď je tekvica a mrkva mäkká,  vyberieme cesnak, korenie aj bobkový list a tekvicu s mrkvou  poriadne rozmixujeme vo vode, v ktorej sa varila. (odporúčam použiť klasický mixér, nie ponorný, lepšie sa Vám zmes rozmixuje)  Vrátime naspäť do hrnca , pridáme soľ, VEĽMI OPTRNE MUŠKÁTOVÝ ORIEŠOK (ak dáte veľa, bude to hnusné - len dva “struhy” na najjemnejšom strúhadle alebo vynechajte ) Ja v poslednej dobe pridám radšej trocha kari korenia. To však takisto nesmie prerážať, inak dostanete "tuctovú" kari chuť aj vôňu. Kari musí byť cítiť len v kdesi v pozadí tak, že ho len zľahka tušíte. Zázvor nastrúhajte na jemnom strúhadle a cez sitko vyžmýkajte do polievky. Koľko - to je na vás - my máme radi pikantnejšiu chuť. Pridáme sladkú 33 -36% smotanu, čím polievku  chuťovo zjemníme. Ak sa rozhodnete aj pre kokosové mlieko, dostanete zaujímavú chuť.  Môžete dokonca celú smotanu nahradiť kokosovým mliekom, či smotanou, bude to celé trocha exostickejšie, ale výborné. 
 Na záver ešte dochucujeme: dosolíme, ak treba, pridáme trstinový cukor  (ale jesenné tekvičky sú čerstvé a sladké) Nezabudnite na citrónovú, limetkovú, alebo pomarančovú šťavu. Polievka má byť sladkokyslá, jemne do štipľava.  Pomarančová chuť a vôňa je veľmi vhodná, robí polievku veľmi zaujímavou a podobne, ako iné citrusové chute sa výborne dopĺňa so zázvorom. 
Na záver ozdobíme smotanou (môže byť aj lyžička kyslej) alebo  tekvicovým olejom a opraženými tekvicovými semienkami. Semienka vždy opražte, dostanete lepšiu chuť  a krehkosť.  Môžete podávať len tak, alebo s opečeným chlebíkom, potretým cesnakom a troškou masla. 
polievka hokaido
Hokkaido krém so zázvorom a s pomarančom


3 komentáre:

  1. Výborný tip, ako sa pomaly a chutne pripravovať na jeseň :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No, my sa pripravujeme dosť intenzívne, musím ju teraz stále variť, dokonca aj Mafinka ju miluje. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skvela polievka.
    Chuti celej rodine a už som si tento recept zaradila aj medzi najoblúbenejšie :-)

    OdpovedaťOdstrániť