Placky má rád asi každý a tak si myslím, že by sa vám mohol páčiť tento recept. Placky hokkaido. Krásne sfarbené, voňavé, chutné. :) Podľa mňa, lepšie, ako zemiakové, pretože ukrývajú oveľa viac rôznych chutí a majú krásnu farbu teplej jesene. Vyskúšajte a dajte vedieť, ako chutia Vám...
Recept na cca 12 placiek
1/2 malej hokaido tekvice (cca 300g)
1 zemiak
1 vajce
2 1/2 - 3PL hladkej múky podľa potreby (použila som bezlepkovú zmes Jizerka)
soľ
1 veľká cibuľa
1 strúčik cesnaku
1/2 ČL Mahá korenia - zmes: drvená rasca, koriander a horčičné semeno
tymián - asi 10 malých vetvičiek - obtrhať lístky
1/2 - 1 ČL majoránky - najlepšie čerstvej
kokosový olej
Poriadne umyte tekvicu a nastrúhajte časť na jemno a časť na hrubo na strúhadle aj so šupkou. Pridajte nastrúhaný zemiak, posoľte, premiešajte, pridajte vajce a múku a znova premiešajte. Zmes trocha pustí vodu, preto regulujeme množstvo múky podľa potreby. Má to byť vláčne.
Medzitým dajte opiecť na kokosovom oleji na drobno nasekanú cibuľu. Posoľte a pridajte Mahá korenie. Ak nemáte, pridajte aspoň trocha drvenej rasce, prípadne drveného koriandru, v pomere, asi 1:3. Keď je cibuľa skoro hotová, pridáme tymián, a rozpučený cesnak . Bylinky a korenie sa rozvoňajú a keď je cibuľková zmes sfarbená do zlatista, je to hotové. Pridáme do tekvicovej zmesy a na záver pridáme ešte obtrhané lístky z čerstvej majoránky.
Samozrejme, cibuľovú zmes môžeme pridať aj nepopraženú, ale prejaví sa to na výslednej chuti. Takto je to oveľa lepšie.
Sformujeme guľôčky, ktoré vkladáme do panvice na rozohriaty kokosový olej, roztlačíme do podoby placky a vysmážame.
Prečo kokosový olej? Je dosť drahý, ale plackám dodá výbornú podchuť spolu s príjemnou vôňou. Vyskúšajte na kosovom oleji vypražiť aspoň pár placiek, ucítite ten rozdiel. (Kokosový olej je okrem množstva zdravých účinkov, celkovo zdravší aj preto, že je tepelne stabilný až do 200°C a neprepaľuje sa. )
Ešte jedno odporúčanie: nedávajte veľa cesnaku s tým, že nič nepokazíte. Pokazíte. Dostanete cesnakové placky. Čiže, obyčajné. Cesnak je príliš výrazný a prerazí všetky chute a vône. Má plackám len dodať lepšiu chuť, bez cesnaku by to nebolo ono, ale musí zostať v pozadí.
![]() |
Hokkaido placky |
1/2 malej hokaido tekvice (cca 300g)
1 zemiak
1 vajce
2 1/2 - 3PL hladkej múky podľa potreby (použila som bezlepkovú zmes Jizerka)
soľ
1 veľká cibuľa
1 strúčik cesnaku
1/2 ČL Mahá korenia - zmes: drvená rasca, koriander a horčičné semeno
tymián - asi 10 malých vetvičiek - obtrhať lístky
1/2 - 1 ČL majoránky - najlepšie čerstvej
kokosový olej
Poriadne umyte tekvicu a nastrúhajte časť na jemno a časť na hrubo na strúhadle aj so šupkou. Pridajte nastrúhaný zemiak, posoľte, premiešajte, pridajte vajce a múku a znova premiešajte. Zmes trocha pustí vodu, preto regulujeme množstvo múky podľa potreby. Má to byť vláčne.
Medzitým dajte opiecť na kokosovom oleji na drobno nasekanú cibuľu. Posoľte a pridajte Mahá korenie. Ak nemáte, pridajte aspoň trocha drvenej rasce, prípadne drveného koriandru, v pomere, asi 1:3. Keď je cibuľa skoro hotová, pridáme tymián, a rozpučený cesnak . Bylinky a korenie sa rozvoňajú a keď je cibuľková zmes sfarbená do zlatista, je to hotové. Pridáme do tekvicovej zmesy a na záver pridáme ešte obtrhané lístky z čerstvej majoránky.
Samozrejme, cibuľovú zmes môžeme pridať aj nepopraženú, ale prejaví sa to na výslednej chuti. Takto je to oveľa lepšie.
Sformujeme guľôčky, ktoré vkladáme do panvice na rozohriaty kokosový olej, roztlačíme do podoby placky a vysmážame.
Prečo kokosový olej? Je dosť drahý, ale plackám dodá výbornú podchuť spolu s príjemnou vôňou. Vyskúšajte na kosovom oleji vypražiť aspoň pár placiek, ucítite ten rozdiel. (Kokosový olej je okrem množstva zdravých účinkov, celkovo zdravší aj preto, že je tepelne stabilný až do 200°C a neprepaľuje sa. )
Ešte jedno odporúčanie: nedávajte veľa cesnaku s tým, že nič nepokazíte. Pokazíte. Dostanete cesnakové placky. Čiže, obyčajné. Cesnak je príliš výrazný a prerazí všetky chute a vône. Má plackám len dodať lepšiu chuť, bez cesnaku by to nebolo ono, ale musí zostať v pozadí.
![]() |
cesto na hokaido placky |
![]() |
pripravujeme hokaido placky |
![]() |
hokaido placky s tymiánom a s majoránkou |
![]() |
výborné hokkaido placky |
![]() |
placky hokaido |
![]() |
čas na hokaido |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára