levanduľovo vanilkové rožteky
Recept:
(robila som len menšiu dávku, asi 30 - 35ks)
100 g na jemno pomletých mandlí, príp. mandľovej múky
80g jemnej pohánkovej múky
(skúste iný druh, ako slovenskú značku Kroner, je zle pomletá, nemám dobré skúsenosti)
50 g kukuričného škrobu alebo múky Jizerky, príp. zn.Schär, Mix Patisserie
100 g masla - nasekajte na kúsky
50 g cukru
1 žĺtok alebo vajce
1ČL vanilkovej esencie alebo 1ks vanilkového cukru
2 kvapky levanduľového prírodného esenciálnho oleja
(do dvojnásobného množstva stačia 3 kvapky)
soľ
biely práškový cukor na obaľovanie
Postup:
Mandle ošúpeme a na jemno pomelieme. Dostať kúpiť aj mandľovú múku, ale je trocha drahšia. Pokiaľ ste ešte nešúpali mandle - treba ich spariť vriacou vodou a hneď, ako ste schopní ich vyberať z horúcej vody a šúpať, začnite. Mandľa by po jemnom zatlačení mala sama "vyskočiť" zo šupky. Ak to prešvihnete a voda vám vychladne, už to bude dosť zaslúžená práca. Toto je najlepšie urobiť deň vopred. Pokiaľ ste nestihli, mandle budú po ošúpaní mokré a preto ich nemôžete hneď pomlieť. Vysušte ich servítkou a preložte na suchú servítku. Prípadne ich dajte trocha osušiť na panvičku. Suché mandle pomeľte na jemno.
Teraz všetky ingrediencie zmiešajte - nemusíte to príliš prehaňať - vytvarujte do valčeka, zabaľte do fólie a dajte aspoň na hodinu do chladničky. Cesto dosť stuhne a to je dobre, inak by sa nám s ním zle pracovalo. V každom prípade, s cestom treba pracovať rýchlo. Ja to robím tak, že postupne z valčeka odkrajujtem hrubšie kolieska, ktoré rozdelím na 3 časti a z každej ušúľam malý rožtek. Uložte na papierom vystlatý plech a pri teplote
180 °C pečte asi 10-12 minút. Upečené by mali mať jemne ružovú farbu.
Teraz pozor. Rožteky sa dosť rýchlo upečú a hneď za horúca ich treba obaľovať v cukre. Preto si medzi jednotlivými dávkami na pečenie dajte trocha odstup. Cukor s vanilkou si nachystajte na širší plytký tanier, aby sa vám tam zmestilo čo najviac horúcich rohlíčkov. Keďže sme použili bezlepkovú múku, budú veľmi krehké a lámavé. Veľmi opatrne každý podberte lopatkou a preložte na tanier s cukrom. Obalené rožteky prikryte papierom a nechajte odpočívať do ďalšieho dňa.
Samozrejme, nemusíte ich vôbec obaľovať a budú takisto dobré. Mne osobne chutia aj bez cukru navyše. Vyskúšajte a dajte mi vedieť.
|
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára