1. marca 2014

Horúca čokoláda s badyánom, s chilly , s opraženými madľami a so šľahačkou

Skoro každý z nás má svoje "čokoládové chvíľky". Niekedy nemáme nič napečené, ani nič sladké po ruke. Šálka horúcej čokolády je niečo, čo vám vašu čokoládovú chvíľku posunie do podoby slávnostnej. Už to nie je obyčajná čokoláda, ale čokoládový dezert na ktorý sa môžeme tešiť, vychutnávať a bude sa k nemu hodiť aj naša poobedná káva.           


horúca čokoláda s badyánom a chilly

50g  kvalitnej čokolády alebo čokoládové lupienky
1 ČL trstinového cukru
väčšia štipka badyánu
2 kvapky vanilky - na záver
štipka chilly
soľ
cca 50 ml sladkej smotany
cca 50 - 100 ml mlieka  
½ ČL kukuričného škrobu  

mandľové lupienky na posypanie (opečieme)
šľahačka na ozdobu 


Všetko si nachystajte, pretože budete pracovať rýchlo. Čokoládu rozlámeme na malé kúsky alebo nastrúhame.  Zohrejte šľahačku s badyánom, s chilly a s cukrom a  pridajte čokoládu. Ja niekedy cukor nedávam vôbec. Všetko poriadne vymiešajte až kým bude cukor a čokoláda rozpustená. Pozor, aby vám čokoláda neprihorela. Nezabudnite na soľ, vylepší celkovú chuť. Potom pridajte zvyšné mlieko so škrobom a nechajte všetko prevrieť. Škrob dodá zmesi jemnejšiu pudingovú textúru a zahustí nápoj, ktorý bude lahodnejší.  (Asi by sme si až tak nevychutnali čokoládu, ktorá by mala konzistenciu hustejšieho kakaa. Mohli by sme pridať viac čokolády, aby sme dosiahli správnu hustotu, avšak treba si uvedomiť, že 50g čokolády na jednu porciu, to je polovica bežnej čokolády. ) Stiahnite z ohňa a pridajte vanilku.  Nalejte do šálky a podávajte so šľahačkou a opraženými mandľovými lupienkami. Mandle sa k čokoláde náramne hodia. 
(chute si samozrejme regulujte, možno vám bude chutiť viac chilly, kľudne môžete pridať aj na záver a posypať čokoládu. Až potom pridávajte šľahačku. )
Myslím, že jedna čajová šálka je dosť veľa. Môžete túto porciu rozdeliť do dvoch menších šálok a podľte sa o dobré s priateľom... 
horúca čokoláda s badyánom a s chilly
horúca čokoláda s opraženými mandľovými lupienkami
a so šľahačkou 
domáca horúca čokoláda recept
čokoládové bôby

PS: a ešte pár dôvodov, prečo si dopriať kvalitnú čokoládu a niečo o kakaových bôboch. 
Dostala som ako darček kakové bôby. Vždy som vnímala len drť z kakaových bôbov ako zaujímavú prírodnú dekoráciu čokoládových dezertov. Ale o kakaových bôboch som nevedela nič. Dozvedela som sa, že kakaové bôby a čisté kakao vôbec sú výnimočné antioxidanty. Obsahujú asi 300 rôznych látok zdraviu prospešných. Priamo ovplyvňujú našu psychickú pohodu, znižujú stres, pomáhajú vyplavovať hormón štastia, seratonín a podnecujú našu myseľ k tvorivosti. Tak toto sa mi páči! Hm? 
Prvé ochutnanie bolo zaujímavé. Čakala som, že tam nebude žiadna sladkosť a bolo to tak, chuť bola horkastá, ale veľmi čokoládová a po zjedení vám veľmi dlho zostáva v ústach. S každým ďalším kúskom som si na tú zvláštnu chuť začala zvykať.  Ak budete mať možnosť, vyskúšajte. 

1 komentár: