Všetko makové bolo v našej rodine vždy na prvom mieste. Makové buchty, šúľance, makovník... Mak sme mleli ručne na starom mlynčeku, z čoho už po chvíli dosť boleli ruky a my, deti, sme mali tendenciu to vzdať skôr. Otec bol z nás “najmakovejší” a preto často mlel mak on, len aby bolo dosť do koláča. Dokonca ho rád sám dochucoval. Asi mi to tak nejako zostalo po ňom, lebo moji chlapci tvrdia, že viem najlepšie dochutiť mak. A práve plnka je pri dobrom makovníku, či orechovníku asi to najdôležitejšie.
Toto je tiež naša slovenská klasika, ktorá sa v dnešnej uponáhľanej dobe stále viac vytráca z naších kuchýň. A preto si pridáme aj tento recept.
Toto je tiež naša slovenská klasika, ktorá sa v dnešnej uponáhľanej dobe stále viac vytráca z naších kuchýň. A preto si pridáme aj tento recept.
domáci orechovník |
Recept:
30 g kvasníc
cca 100 - 200 ml mlieka
500 g hladkej múky
2 - 3 PL cukru
1 žĺtok a 1 vajce
150 g masla
soľ
Orechová plnka (na 4 záviny)
500 g orechov
500 g cukru
5 ČL masla (cca 40 - 50 g)
2 ČL vanilkovej esencie alebo 1 ks vanilkového cukru
soľ
100 - 200 ml mlieka
( môžete pridať 50 g rozdrvených cornflakes )
30 g kvasníc
cca 100 - 200 ml mlieka
500 g hladkej múky
2 - 3 PL cukru
1 žĺtok a 1 vajce
150 g masla
soľ
Orechová plnka (na 4 záviny)
500 g orechov
500 g cukru
5 ČL masla (cca 40 - 50 g)
2 ČL vanilkovej esencie alebo 1 ks vanilkového cukru
soľ
100 - 200 ml mlieka
( môžete pridať 50 g rozdrvených cornflakes )
Maková plnka (na 4 záviny)
500 g pomletého maku
500 g cukru
7 ČL masla ( 60 g)
2 ČL vanilkovej esencie alebo 1 ks vanilkového cukru
1ČL škorice
soľ
100 - 200 ml mlieka
Plnka:
Ingrediencie na plnky zmiešajte a zalejte horúcim mliekom - dávajte podľa potreby. Plnka by nemala byť veľmi riedka. Stačí, ak bude hrudkovitá, "rovnomerne ju natrúste na cesto. Cukor môže byť takisto rôzne sladký, trstinový, ktorý rada používam je celkovo menej sladký. Soľ sa hodí aj do maku, aj do orechov, vylepší veľmi chuť, takže nezabudnite a ochutnávajte, ochutnávajte, ochutnávajte.
Cesto:
Preložte konce a zatočte do závinu. Opatrne preneste na papierom vystlaný plech, potrite vlažným mliekom s lyžičkou cukru a nechajte nakysnúť. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C do ružova. Hneď vytiahnite a prikryte dvoma utierkami. Vydržte a krájajte, až keď vychladne!
Fantasticky to vyzerá. Prosím ale o jedno zlepšenie: od zajtra nech to cez E-mail aj vonia a nech cítiť i chuť a dá sa to i jesť. Ak nie, pozajtra prídeme ku vám obaja i so 4 vnúčatami, dcérami a zaťmi a 2 prababičkami. Kde to bývate?
OdpovedaťOdstrániťJoooj, utekajmééé... Koláčiky žiaľ, odcestovali na lyžovačku a chyba bude určite vo vašom počítači. Srdečne pozdravujem všetky vnúčatká, detičky, babičky aj prababičky a ďajujem za pochvalu. :)
OdpovedaťOdstrániťMňamky :-D vymyslela som doma recept na výborný koláčik bez múky -"makové šialenstvo". Keď prídeme, upečiem ho a napcháme sa ním.
OdpovedaťOdstrániťAndrejocka
Názov vyzerá sľubne a zodpovedá našej rodinnej tradícii. Sem s ním! :)
OdpovedaťOdstrániťcesto robim podobne,len davam olej, mozem miesto masla dat heru?
OdpovedaťOdstrániťPekar, ktory pouziva Heru a ine margariny, nie je pekar. Maslo doda vsetkemu neopakovatelnu chut. Ja nepouzivam Heru nikdy.
OdstrániťJa osobne Heru vôbec nepoužívam, ani žiadne iné margaríny. Asi sklamem, ale pre mňa sú to nezdravé umelinky.
OdpovedaťOdstrániť:( Maslo je maslo - dodá všetkému nezameniteľnú chuť. Aj slanému, aj sladkému. Mama dávala napríklad vždy aj do tvarohu maslo a už ako dieťa som cítila, že naše tvarohové koláče boli úplne iné. Netreba sa toho báť, francúzi dávajú maslo úplne všade a nie sú obézni. Ale v princípe, sa asi dá maslo nahradiť Herou. Len... potom by som už asi skôr zostala pri tom oleji.
Pozdravujem makošov a chcem sa spýtať,či do plnky netreba dať aj hrozienka.
OdpovedaťOdstrániťTo je takto. Keď má makoš rád hrozienka, tak treba dať, keď nemá, tak netreba. My sme makoši bezhrozienkoví...
OdpovedaťOdstrániť