21. novembra 2018

Parížske rožky

Parížske rožky... 
Dlho som vôbec netušila, aké lahodné chute sa skrývajú pod týmto názvom. Vždy som si myslela, že tento dezert mi nebude chutiť a tak som ich jednoducho neochutnala. Pripomínali mi typické "svadobné" zákusky v tom negatívnom zmysle. Sladké a mastné, brrrr. 
Až raz som ich dostala do daru od kamarátky Evky a hneď som sa zamilovala. Vlastne ani neviem prečo som sa ich nikdy nepokúšala upiecť. Asi mi to pripadalo zložité. Mama ich nepiekla, takže do našej domácej klasiky nepatrili.  


Parížske rožteky -  orechové, voňavé, chrumkavé - skvelé

Ale všetko som napravila.  A parížske rožteky sú tu. Je viac druhov receptov, variant s bielkovým korpusom mi veľmi nechutí, príde mi dosť presladený.  Toto je Evkin recept a variant, ktorý mne osobne veľmi chutí. A zatiaľ každému, kto ich ochutnal.
Korpus je výborný, nie je presladený a je výrazne orechovo chrumkavý, s jemnou karamelovou príchuťou - tvorí ho naozaj veľa orechov a dopĺňa ho bledá plnka, nie čokoládová. Podľa mňa je táto kombinácia jednoducho skvelá!
Ak sa budete ovládať a rožteky vám vydržia aspoň 4 dni, orechový základ zmäkne. Ale nebojte sa, bude to tak - akurát. Zostane aj príjemne zmäknutý, aj chrumkavý na okrajoch.

Recept:

Cesto:

300 g orechov 
150 - 200 g prášk. cukru ( ja dávam jemný trstinový)
2 celé vajcia
mletá škorica 
citrónová kôra
hrsť strúhanky

Všetko poriadne premiešame a necháme chvíľu odpočinúť. Potom robíme rovnako veľké guličky, z ktorých ušúľame valčeky, položíme na papierom vystaný plech a tam ich dotvarujeme (docapkáme) do podoby rožtekov.
Trochu sa lepia, ale to nevadí. Pečieme na 170 °C asi 10 - 15 min. Podľa toho, aké veľké rožteky ste narobili. Ak ste zvolili správnu veľkosť, malo by vyjsť okolo 30 ks. 

Krém:

2 celé vajcia
200 g cukru
trocha extraktu z pravej vanilky
rum (koňak) -podľa chuti
300 - 320 g masla ( pôvodne bolo 375, ale to je naozaj veľa )
Vajcia sľahajte s cukrom nad parou do zhustnutia. Asi 15 -20 minút.
Teplý krém nechajte vychladnúť , dochuťte vanilkou, príp. rumom a potom doň postupne zašľahávajte zmäknuté maslo. Výborne sa to zahustí. Naplňte vrecko a plnku nanášajte na rohlíčky. Teraz je potrebné, aby plnka trocha stuhla. Dajte plech s rohlíčkami na balkón do chladu alebo do chladničky, aspoň na 15 minút. Plnka stuhne a prilepí sa k cestu. A môžeme namáčať do čokolády. Váha hotového rohlíčka je asi 35 - 40 g)

Čokoládová oleva:

dobrá čokoláda (použila som asi 80 g)
slnečnicový alebo kokosový olej ( použila som kokosový) 

Čokoládu polámte na menšie kúsky, premiešavajte a nechajte rozpustiť nad parou spolu s olejom. Miešajte, kým nevznikne tekutá hmota. Vezmite si na to hlbšiu misku, aby sa vám rožteky poriadne ponorili. Nakloňte misku a namáčajte rožky. Poukladajte, nechajte stuhnúť, ochutnávajte a tešte sa) 
Nebolo to ťažké, však? 


Výborné parížske rožky 

Prarížske rožky








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára