Parížske rožky...
Dlho som vôbec netušila, aké lahodné chute sa skrývajú pod týmto názvom. Vždy som si myslela, že tento dezert mi nebude chutiť a tak som ich jednoducho neochutnala. Pripomínali mi typické "svadobné" zákusky v tom negatívnom zmysle. Sladké a mastné, brrrr.
Až raz som ich dostala do daru od kamarátky Evky a hneď som sa zamilovala. Vlastne ani neviem prečo som sa ich nikdy nepokúšala upiecť. Asi mi to pripadalo zložité. Mama ich nepiekla, takže do našej domácej klasiky nepatrili.
Ale všetko som napravila. A parížske rožteky sú tu. Je viac druhov receptov, variant s bielkovým korpusom mi veľmi nechutí, príde mi dosť presladený. Toto je Evkin recept a variant, ktorý mne osobne veľmi chutí. A zatiaľ každému, kto ich ochutnal.
Korpus je výborný, nie je presladený a je výrazne orechovo chrumkavý, s jemnou karamelovou príchuťou - tvorí ho naozaj veľa orechov a dopĺňa ho bledá plnka, nie čokoládová. Podľa mňa je táto kombinácia jednoducho skvelá!
Ak sa budete ovládať a rožteky vám vydržia aspoň 4 dni, orechový základ zmäkne. Ale nebojte sa, bude to tak - akurát. Zostane aj príjemne zmäknutý, aj chrumkavý na okrajoch.
Recept:
Cesto:
300 g orechov
150 - 200 g prášk. cukru ( ja dávam jemný trstinový)
2 celé vajcia
mletá škorica
citrónová kôra
hrsť strúhanky
Všetko poriadne premiešame a necháme chvíľu odpočinúť. Potom robíme rovnako veľké guličky, z ktorých ušúľame valčeky, položíme na papierom vystaný plech a tam ich dotvarujeme (docapkáme) do podoby rožtekov.
Trochu sa lepia, ale to nevadí. Pečieme na 170 °C asi 10 - 15 min. Podľa toho, aké veľké rožteky ste narobili. Ak ste zvolili správnu veľkosť, malo by vyjsť okolo 30 ks.
Krém:
2 celé vajcia
200 g cukru
trocha extraktu z pravej vanilky
rum (koňak) -podľa chuti
300 - 320 g masla ( pôvodne bolo 375, ale to je naozaj veľa )
Vajcia sľahajte s cukrom nad parou do zhustnutia. Asi 15 -20 minút.
Teplý krém nechajte vychladnúť , dochuťte vanilkou, príp. rumom a potom doň postupne zašľahávajte zmäknuté maslo. Výborne sa to zahustí. Naplňte vrecko a plnku nanášajte na rohlíčky. Teraz je potrebné, aby plnka trocha stuhla. Dajte plech s rohlíčkami na balkón do chladu alebo do chladničky, aspoň na 15 minút. Plnka stuhne a prilepí sa k cestu. A môžeme namáčať do čokolády. Váha hotového rohlíčka je asi 35 - 40 g)
Čokoládová oleva:
dobrá čokoláda (použila som asi 80 g)
slnečnicový alebo kokosový olej ( použila som kokosový)
Čokoládu polámte na menšie kúsky, premiešavajte a nechajte rozpustiť nad parou spolu s olejom. Miešajte, kým nevznikne tekutá hmota. Vezmite si na to hlbšiu misku, aby sa vám rožteky poriadne ponorili. Nakloňte misku a namáčajte rožky. Poukladajte, nechajte stuhnúť, ochutnávajte a tešte sa)
Nebolo to ťažké, však?
Dlho som vôbec netušila, aké lahodné chute sa skrývajú pod týmto názvom. Vždy som si myslela, že tento dezert mi nebude chutiť a tak som ich jednoducho neochutnala. Pripomínali mi typické "svadobné" zákusky v tom negatívnom zmysle. Sladké a mastné, brrrr.
Až raz som ich dostala do daru od kamarátky Evky a hneď som sa zamilovala. Vlastne ani neviem prečo som sa ich nikdy nepokúšala upiecť. Asi mi to pripadalo zložité. Mama ich nepiekla, takže do našej domácej klasiky nepatrili.
Parížske rožteky - orechové, voňavé, chrumkavé - skvelé |
Ale všetko som napravila. A parížske rožteky sú tu. Je viac druhov receptov, variant s bielkovým korpusom mi veľmi nechutí, príde mi dosť presladený. Toto je Evkin recept a variant, ktorý mne osobne veľmi chutí. A zatiaľ každému, kto ich ochutnal.
Korpus je výborný, nie je presladený a je výrazne orechovo chrumkavý, s jemnou karamelovou príchuťou - tvorí ho naozaj veľa orechov a dopĺňa ho bledá plnka, nie čokoládová. Podľa mňa je táto kombinácia jednoducho skvelá!
Ak sa budete ovládať a rožteky vám vydržia aspoň 4 dni, orechový základ zmäkne. Ale nebojte sa, bude to tak - akurát. Zostane aj príjemne zmäknutý, aj chrumkavý na okrajoch.
Recept:
Cesto:
300 g orechov
150 - 200 g prášk. cukru ( ja dávam jemný trstinový)
2 celé vajcia
mletá škorica
citrónová kôra
hrsť strúhanky
Všetko poriadne premiešame a necháme chvíľu odpočinúť. Potom robíme rovnako veľké guličky, z ktorých ušúľame valčeky, položíme na papierom vystaný plech a tam ich dotvarujeme (docapkáme) do podoby rožtekov.
Trochu sa lepia, ale to nevadí. Pečieme na 170 °C asi 10 - 15 min. Podľa toho, aké veľké rožteky ste narobili. Ak ste zvolili správnu veľkosť, malo by vyjsť okolo 30 ks.
Krém:
2 celé vajcia
200 g cukru
trocha extraktu z pravej vanilky
rum (koňak) -podľa chuti
300 - 320 g masla ( pôvodne bolo 375, ale to je naozaj veľa )
Vajcia sľahajte s cukrom nad parou do zhustnutia. Asi 15 -20 minút.
Teplý krém nechajte vychladnúť , dochuťte vanilkou, príp. rumom a potom doň postupne zašľahávajte zmäknuté maslo. Výborne sa to zahustí. Naplňte vrecko a plnku nanášajte na rohlíčky. Teraz je potrebné, aby plnka trocha stuhla. Dajte plech s rohlíčkami na balkón do chladu alebo do chladničky, aspoň na 15 minút. Plnka stuhne a prilepí sa k cestu. A môžeme namáčať do čokolády. Váha hotového rohlíčka je asi 35 - 40 g)
Čokoládová oleva:
dobrá čokoláda (použila som asi 80 g)
slnečnicový alebo kokosový olej ( použila som kokosový)
Čokoládu polámte na menšie kúsky, premiešavajte a nechajte rozpustiť nad parou spolu s olejom. Miešajte, kým nevznikne tekutá hmota. Vezmite si na to hlbšiu misku, aby sa vám rožteky poriadne ponorili. Nakloňte misku a namáčajte rožky. Poukladajte, nechajte stuhnúť, ochutnávajte a tešte sa)
Nebolo to ťažké, však?
Výborné parížske rožky |
Prarížske rožky |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára