13. novembra 2018

Pikantná krémová romanesco polievka na ázijský spôsob

Nie každý má rád karfiolovú polievku, ale keď sa urobí dobre, je to fajn zmena. Mňa voľakedy zaujal karfiol zelenej farby. Romanesco, ktorý zbožňujeme v rizote podľa Jamieho. Už dlhšie ma lákalo urobiť z neho polievku. 
Počasie je stále viac novembrové, stále menej svetla, stále stále menej tepla, stále viac hmly... Raz, keď som taká dosť uzimená vbehla do obchodu, napadlo ma, že by som si dala nejakú dobrú teplú polievku. Hm?
Zbadala som zelený karfiol a tak som nabrala do košíka, čo ma napadlo a skúsila som toto. Krémová, hladká, voňavá a trocha pikantná na ázikský spôsob, to je niečo, čo by mohlo príjemne zahriať a posilniť. 


Karfiolová polievka  na ázijký spôsob
Recept:

1 maličké romanesco - zelený karfiol
voda
3 - 5 ks shitaki húb
2 - 5 cm zázvoru (podľa vašej chuti ) 
1 ks chili paprička (ak to zvládnete...) 
čerstvý koriander - z 30 g krabičky som odobrala asi 10 g
1 ks citrónovej trávy 
500 ml kokosového mlieka
1 - 2 ks limetkových listov
limetka - šťava
soľ
(prípadne trocha medu)

Dúfam, že som na nič nezabudla. Mám celkom rada všeliaké tie thajské polievky, ale nechcela som robiť thajskú. Ani žiaden vývar tam miešať. Mala som chuť na romanesko krém, ktorý by som dochutila trocha do thajských chutí. 
Takže, rozobrať karfiol na ružičky a variť v troche vody. Hríby ošúpať, umyť a nakrájať. Všetko ostatné som tiež pridala a varila spolu. Zázvor nastrúhať, citrónovú trávu ošúpať a dať vyvariť aj listy, ktoré sa potom vyberú. Chili papričku -  len ak vám nevadí ešte pikantnejšia chuť. Treba počítať s tým, že zázvor tiež urobí svoje. Limetkové listy sa dajú krásne rozmrviť, pridať aj kokosové mlieko a všetko variť, kým  karfiol zmäkne. 
Potom vybrať listy z citrónovej trávy, to sa naozaj nedá jesť a všetko rozmixovať na jemný krém. Dochutiť soľou, limetkou a keďže tá sladkavá chuť sa naozaj hodí, ja som pridala aj trocha medu. 
Výsledok - príjemný jemný krém, voňavý, slano kyselkavo pikantnej chuti s nádychom do sladka. Jednoduché, rýchle. Ja som bola spokojná. 


Pikantná karfiolová polievka na ázijsky spôsob

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára