Slivkové, slivkový, so slivkami... máme dobu slivkovú a treba voľačo dobré napiecť! Najviac nám chutí klasika - kysnuté cesto, mäkké, sladké, šťavnaté slivky a všetko posypané voňavou posýpkou, ktorá príjemne chrumká v puse a úžasne chutí. Môžete upiecť koláč, alebo sa troška pohrať s koláčikmi. Slivkové koláčiky vyzerajú krajšie, viete ich šikovne chytiť do ruky a sú to také malé chrumkavé kôpky. Tak poďme na recept:
Cesto:
3 - 4 dl vlažného mlieka
30 g kvasníc (alebo sušené kvasnice na 500 g máky)
štipka soli
2 PL cukru
500 g polohrubej múky
4 žĺtka
100 g zmäknutého masla
(rada pridávam aj pár kvapiek vanilkového extraktu)
600 - 700 g sliviek
Posýpka
cca 100 g kryštáľového cukru
50 g múky
50 g masla
škorica v prášku
štipka soli
Postup:
Kvasnice zmiešame s mliekom a s lyžikou cukru a necháme nakysnúť . Prípadne použijeme sušené kvasnice, ktoré sa väčšinou zmiešajú s múkou. Kvások a ostatné ingrdiencie zmiešame, mlieko neprilejte odrazu všetko. Pridáte toľko, koľko bude treba, každá múka je trochu iná. Cesto nemá byť ani veľmi tuhé, ani riedke. Maslo sa vraj pridáva nakoniec, aspoň tak ma to doma učili. Cesto poriadne vymiesime. Rukou, varechou alebo elektrickým miesičom. Ja začínam varechou a pokračujem miesičom. Neulievajte sa, ani si to neskracujte, cesto sa musí odlepovať od stien misky. A čím lepšie vymiesené, tým bude chutnejšie. Teraz už len prikryť, položiť na teplé miesto a čakať, kým nakysne.
Zatiaľ si pripravíme slivky a posýpku. Keďže robíme koláčiky, slivky si nakrájame na menšie kúsky.
Posýpku robím vždy rukami. Množstvá, ktoré uvádzam sú tiež len orientačné. Všetky ingrediencie dáme do misky a spracovávame tak, že prstami zmiešavame maslo s ostatnými sypkými prísadami. Netreba to mágať, chceme, aby sa to všetko rozmrvilo, preto mrvenička. a zároveň, aby sa všetko sypalo - je to posýpka.
Medzitým nám krásne vykyslo cesto. Ja si vykrajujem kolieska kovovým vykrajovátkom, ale môžete si kúsky cesta odkrajovať nožíkom. Vytvarujte kolieska a ukladajte na plech. Na každé koliesko uložíme slivky a všetko zasypeme posýpkou. Koláčiky nechajte ešte trocha vykysnúť na plechu. Budú krajšie a lepšie. Dajte piecť na teplovzdušný program na 180°C ( keď začína byť viac, ako ružový, stíšte na 160°C) Alebo na spodný a vrchný ohrev na 200°C. Po upečení prikryte koláč druhým plechom a nechajte pod ním chladnúť. Tak sa vám nevysuší a nestvrdne. Tak, už len vydržať, kým vychladne a môžeme si pochutnávať.
Teším sa, že sa čoskoro stretneme na novom blogu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára