Nedeľa a bábovka. Na raňajky. 😉 Ešte ju posypať cukrom a k tomu poriadny hrnček bielej kávy...To je pre mňa veľmi príjemná predstava. Dokonca taká silná, že som si jednu sobotu povedala, že už by som mohla konečne niečo také bez zbytočných výčitiek zrealizovať. Ale... predsa len by bola lepšia nejaká bezlepková. Napadol ma môj obľúbený orechový korpus, ale ešte by to chcelo trochu ho "zbábovkovieť". Nechcelo sa mi experimentovať, tak som skúsila internet a našla som pár podobných receptov. Napokon som vybrala tento. A bola som veeľmi zvedavá na výsledok. ? Nesklamal. Nie je to úplne babovkovité stvorenie, ale je naozaj dobrá. Mäkučká a nadýchaná a... bez lepku!
Bezlepková bábovka |
Recept podľa Kitchen Story
1PL kokosového oleja na vymastenie formy + 50 g orechov na vysypanie formy 4 vajcia 150 g trstinového cukru 1ČL vanilkového extraktu 150 g vlašských orechov 150 g pohánkovej múky 1ČL jedlej sódy 2 zrelé banány 200 ml slnečnicového oleja štipka soli do bielkov
Bábovkovú formu vymastite olejom a vysypte orechami alebo strúhankou.
Trúbu dajte predhriať na 160 °C.
Pomeľte orechy a ozmixujte si banány. Žĺtka vymiešajte s cukrom a vanilkou do peny. Bielka odložte.
Do žĺtkovej masy vmiešajte orechy, potom rozmixované banány. ( podľa pôvodného receptu stačí banány popučiť vidličkou) Múku zmiešajte so sódou bikarbónou a striedavo s olejom vmiešavajte do cesta. Nakoniec si vyšlahajte dotuha bielka so soľou a opatrne po častiach vmiešavajte do cesta.
Cesto nalejte do formy. Treba počítať s tým, že cesto narastie. Ja mám asi menšiu formu, trocha cesta mi vždy zostane, preto ešte urobím malý korpus, ktorý použijem inak.
Pečieme 45 minút a viac. špáradlo musí byť po vytiahnutí úplne suché a bábovka sa jemne oddeľuje od okrajov formy. Nechajte chladnúť na mriežke a vyklopte ešte trocha teplú.
A v nedeľu ráno nastrite stôl, povyťahujte porcelán a... môžete servírovať. S bielou kávou alebo s kakaukom. Ňam)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára