11. februára 2014

Cigánske halušky

Tento recept mi dala Dáša, a pochádza pravdepodobne z oblasti Banskej Štiavnice, kde naši rodičia kúpili malý domček. 
Podľa ingrediencií  (a možno aj na vzhľad) môže vyzerať skôr obyčajne, nezaujímavo a keby som ho neochutnala asi by ma nikdy nezaujal. Musíte ochutnať a všetko sa zmení. Je to veľmi jednoduché a nenáročné jedlo na suroviny, takže, to zvládne každý. Okrem toho, je to celkom dobrý tip, čo s mäsom z vývaru. Zvyčajne ho dosť veľa zostane a takto sa dá výborne zúžitkovať. 
Vždy keď robím morčací alebo kurací vývar, moji chlapci kričia: “A urob aj cigánskeeee...!”

cigánske halušky
Recept na cigánske halušky
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
 masť (výborná je kačacia)
2 - 3 ošúpané zrelé paradajky
1 - 2 zelené (môžu byť aj farebné) papriky
mäso z vývaru 
soľ ( toto je asi jediný recept, kde “povoľujem” aj Soľčanku)
paprika sladká
paprika štipľavá
1  PL petržlenovej vňate
Halušky - pripraviť z vody, múky a soli
Sliepku uvaríme, mäso oberieme a natrháme na kúsky. Cibuľu nakrájame na drobno a dáme na panvicu s masťou. pridáme 2 strúčiky cesnaku vcelku. Posolíme a pridáme ošúpané paradajky, nakrájané na kúsky, nakrájanú papriku a spolu dusíme. Ak je to husté, podliať alebo ešte pridať paradajky.
Je pravda, že tento recept je najlepší, ak použijeme skutočne čerstvé letné paradajky, ktoré sú šťavnaté a voňajú po naozajských paradajkách. V tomto recepte potrebujeme práve ich šťavnaté súčasti. 
Pridať mäso a dusiť, až kým sa mäso nezačne rozpadávať na nitky. Tuto naozaj nepodvádzajte ale pekne vydržte, mäso treba dusiť a premiešavať dosť dlho. Potom vybrať cesnak a pridať sladkú a štipľavú papriku - vždy až na koniec, aby nezhorkla. Veľmi rada používam aj zmes talianskeho korenia na cestiviny s chilly. Na záver pridať halušky a trocha vody, v ktorej sa varili. Poriadne premiešať na panvici, aby sa chute prepojili. 
Halušky: (múka, voda, soľ - pretlačiť cez sito na bryndzové halušky a opláchnuť studenou vodou.
(Môj ) variant II:
 Trochu som si recept vylepšila, vyskúšajte. Okrem cibule dať aj jeden pór, tymián a podliať dobrým bielym alebo ružovým vínom, Na záver, pred pridaním cestovín pridať sladkú smotanu podľa potreby, potom pridať pár malých kúskov ančovičiek - (cca 2 ančovičky nakrájať na malé kúsočky) nesmú prerážať , vlastne, ani by ste nemali vedieť, čo vám to tam ešte trocha inak chutí. Tak - a ešte všetko posypať petržlenovou vňaťou a tymianom.
A ešte jedna poznámka. Samozrejme, ak sa vám nechce vyrábať svoje halušky, môžete použiť aj kvalitné cestoviny. 


cigánske halušky musia byť štipľavé


Príprava mäsa na cigánske halušky I. fáza

Príprava mäsa na cigánske halušky II. fáza



Príprava mäsa na cigánske halušky III. 


cigánske halušky z Banskej Štiavnice

2 komentáre:

  1. V ingredienciách nie je ani sliepka a ani žiadne iné mäso (sliepku uvaríme...).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Asi ste to prehliadli, ale je tam uvedené medzi ingredienciami "mäso z vývaru", aj v úvodnom texte to spomínam. Ospravedlňujem sa, ak je to málo zrozumiteľné. Pekný deň.

      Odstrániť