Tento recept mi dala Dáša, a pochádza pravdepodobne z oblasti Banskej Štiavnice, kde naši rodičia kúpili malý domček.
Podľa ingrediencií (a možno aj na vzhľad) môže vyzerať skôr obyčajne, nezaujímavo a keby som ho neochutnala asi by ma nikdy nezaujal. Musíte ochutnať a všetko sa zmení. Je to veľmi jednoduché a nenáročné jedlo na suroviny, takže, to zvládne každý. Okrem toho, je to celkom dobrý tip, čo s mäsom z vývaru. Zvyčajne ho dosť veľa zostane a takto sa dá výborne zúžitkovať.
Vždy keď robím morčací alebo kurací vývar, moji chlapci kričia: “A urob aj cigánskeeee...!”
Podľa ingrediencií (a možno aj na vzhľad) môže vyzerať skôr obyčajne, nezaujímavo a keby som ho neochutnala asi by ma nikdy nezaujal. Musíte ochutnať a všetko sa zmení. Je to veľmi jednoduché a nenáročné jedlo na suroviny, takže, to zvládne každý. Okrem toho, je to celkom dobrý tip, čo s mäsom z vývaru. Zvyčajne ho dosť veľa zostane a takto sa dá výborne zúžitkovať.
Vždy keď robím morčací alebo kurací vývar, moji chlapci kričia: “A urob aj cigánskeeee...!”
cigánske halušky |
Recept na cigánske halušky
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
masť (výborná je kačacia)
2 - 3 ošúpané zrelé paradajky
1 - 2 zelené (môžu byť aj farebné) papriky
mäso z vývaru
soľ ( toto je asi jediný recept, kde “povoľujem” aj Soľčanku)
paprika sladká
paprika štipľavá
1 PL petržlenovej vňate
Halušky - pripraviť z vody, múky a soli
Sliepku uvaríme, mäso oberieme a natrháme na kúsky. Cibuľu nakrájame na drobno a dáme na panvicu s masťou. pridáme 2 strúčiky cesnaku vcelku. Posolíme a pridáme ošúpané paradajky, nakrájané na kúsky, nakrájanú papriku a spolu dusíme. Ak je to husté, podliať alebo ešte pridať paradajky.
Je pravda, že tento recept je najlepší, ak použijeme skutočne čerstvé letné paradajky, ktoré sú šťavnaté a voňajú po naozajských paradajkách. V tomto recepte potrebujeme práve ich šťavnaté súčasti.
Pridať mäso a dusiť, až kým sa mäso nezačne rozpadávať na nitky. Tuto naozaj nepodvádzajte ale pekne vydržte, mäso treba dusiť a premiešavať dosť dlho. Potom vybrať cesnak a pridať sladkú a štipľavú papriku - vždy až na koniec, aby nezhorkla. Veľmi rada používam aj zmes talianskeho korenia na cestiviny s chilly. Na záver pridať halušky a trocha vody, v ktorej sa varili. Poriadne premiešať na panvici, aby sa chute prepojili.
Halušky: (múka, voda, soľ - pretlačiť cez sito na bryndzové halušky a opláchnuť studenou vodou.
(Môj ) variant II:
Trochu som si recept vylepšila, vyskúšajte. Okrem cibule dať aj jeden pór, tymián a podliať dobrým bielym alebo ružovým vínom, Na záver, pred pridaním cestovín pridať sladkú smotanu podľa potreby, potom pridať pár malých kúskov ančovičiek - (cca 2 ančovičky nakrájať na malé kúsočky) nesmú prerážať , vlastne, ani by ste nemali vedieť, čo vám to tam ešte trocha inak chutí. Tak - a ešte všetko posypať petržlenovou vňaťou a tymianom.
A ešte jedna poznámka. Samozrejme, ak sa vám nechce vyrábať svoje halušky, môžete použiť aj kvalitné cestoviny.
cigánske halušky musia byť štipľavé |
Príprava mäsa na cigánske halušky I. fáza |
Príprava mäsa na cigánske halušky II. fáza |
Príprava mäsa na cigánske halušky III. |
cigánske halušky z Banskej Štiavnice |
V ingredienciách nie je ani sliepka a ani žiadne iné mäso (sliepku uvaríme...).
OdpovedaťOdstrániťAsi ste to prehliadli, ale je tam uvedené medzi ingredienciami "mäso z vývaru", aj v úvodnom texte to spomínam. Ospravedlňujem sa, ak je to málo zrozumiteľné. Pekný deň.
Odstrániť