Na vývar som si vždy potrpela. U nás bol vždy taký, ako má byť. Voňavý, číry, s tenučkými rezancami. Mama ho varievala v sklenenom hrnci a tak bolo vidno všetkú tú farebnú zeleninku aj mäsko. Navonok to vyzeralo, akoby sa nič nedialo, ale vnútri to skryto bublinkovalo a po niekoľkých hodinách bola vo veľkej mise na stole zlatistá polievka s posekanou voňavou vňaťkou...
1200 - 1500g mladej sliepky, alebo morčacie krídla
10 guličiek čierneho korenia
4 guličky nového korenia
1 - 2 ks bobkových listov
1ks klinček
1 stredný strúčik cesnaku
1ks cibuľa (môže byť aj so spodnou šupkou)
1ks sušenej chili papričky bez semienok (príp. veľmi malý kúsok čerstvej)
soľ
4 - 5 vetvičiek petržlenovej vňate
2 vetvičky tymiánu (vcelku)
1 vetvičku rozmarínu vcelku
2 - 3 vetvičky zelerovej vňate
3 - 4ks stredne veľké mrkvy
2 - 3 ks stredne veľké petržleny
kúsok póru
1ks malý zeler
10 guličiek čierneho korenia
4 guličky nového korenia
1 - 2 ks bobkových listov
1ks klinček
1 stredný strúčik cesnaku
1ks cibuľa (môže byť aj so spodnou šupkou)
1ks sušenej chili papričky bez semienok (príp. veľmi malý kúsok čerstvej)
soľ
4 - 5 vetvičiek petržlenovej vňate
2 vetvičky tymiánu (vcelku)
1 vetvičku rozmarínu vcelku
2 - 3 vetvičky zelerovej vňate
3 - 4ks stredne veľké mrkvy
2 - 3 ks stredne veľké petržleny
kúsok póru
1ks malý zeler
Mäso vložíme do veľkého hrnca so studenou vodou. (voda musí byť naozaj studená, až ľadová!) privedieme do veľmi miernho varu a okamžite ešte viac stíšime plameň, polievka musí vrieť, ale nesmie bublať, inak by bola zakalená. Pridáme soľ a korenia a varíme bez bublania asi dve hodiny. Pokiaľ by sa tvorila pena, treba ju zbierať. Ak sa správne varí, nerobí sa pena.
Pridáme očistenú a na veľké kusy pokrájanú zeleninu, mrkvu v celku, cibuľu, vňate a varíme pod pokrievkou ešte asi 2 - 3 hodiny tak, aby polievka nebublinkovala a aby sa netvorila pena. Na záver môžeme ešte pridať kúsok šafranu kvôli krajšej zlatistej farbe. Polievka sa varí aspoň 4 -5 hodín, vtedy je najlepšia. (Tuk neodstraňujte, podľa výskumov je to pravdepodobne práve slepačí tuk v kombinácii s vitamínmi, ktorý pôsobí blahodárne a liečivo. )
Vyberieme sliepku aj zeleninu a polievku precedíme. Do tanierov naložíme pokrájanú zeleninu, kúsky mäsa a zalejeme horúcim vývarom. Podávame s tenučkými rezancami a posypanú jemne posekanou petržlenovou vňaťkou. Správne pripravený vývar by mal byť číry a zlatistý, preto sa táto polievka nazývala aj "Zlatá".
Môže sa podávať aj s niečím, čo sa volá "csigy" . Vtedy je to ale svadobná polievka. Csigy sú ručne robené cestovinky ktoré ešte dodnes robia niektoré gazdinky, napríklad v prekrásnej dedinke Hrhov, odkiaľ som ich aj ja dostala do daru. Csiga vraj znamená slimáčik.
mamina slepačia polievka bola najlepšia v nedeľu |
slepačí vývar s rezancami alebo Zlatá polievka |
voňavý slepačí vývar nám chutí a lieči nás |
slepačí vývar so svadobnými rezancami, ktoré sa volajú "csigi " |
Vývar sa odjakživa používal aj ajko posiľňujúci liek pri chorobách, prechladnutiach, virózach, chrípkach, zápaloch pľúc a vyčerpaní. Ale to sme už pri polievke, ktorej sa hovorí
Židovský penicilín. Základom je vývar, no musíme do nej ešte niečo pridať:
Židovský penicilín. Základom je vývar, no musíme do nej ešte niečo pridať:
- na 0,3 l horúceho vývaru pridajte:
cca 1 - 2 cm nastrúhaného zázvoru
kúsok na drobno nakrájanej cibule
1 -2 roztlačené strúčky cesnaku
kúsok chilly papričky
cca 2cm bielej časti póru na kolieska
čerstvú vňať
kúsok na drobno nakrájanej cibule
1 -2 roztlačené strúčky cesnaku
kúsok chilly papričky
cca 2cm bielej časti póru na kolieska
čerstvú vňať
Všetko zjesť, vydržať a zaľahnúť do postele.
Je to starý liek, veľmi posiľňujúci. Obsahuje zložky, ktoré dokážu stenčiť hlienový povlak v pľúcach. V kombinácii so štipľavou chuťou spúšťa výron slín a tekutín, čím sa odstraňujú aj usadeniny v dýchacích cestách. Toto som si síce naštudovala, ale spýtajte sa starých mám. Alebo len vyskúšajte.
Je to starý liek, veľmi posiľňujúci. Obsahuje zložky, ktoré dokážu stenčiť hlienový povlak v pľúcach. V kombinácii so štipľavou chuťou spúšťa výron slín a tekutín, čím sa odstraňujú aj usadeniny v dýchacích cestách. Toto som si síce naštudovala, ale spýtajte sa starých mám. Alebo len vyskúšajte.
"Alenka, vyzerá to ... tu sa tomu hovorí ínycsiklandó ... čo je doslovný preklad ďasnošteklacie čo asi vyjadruje ten lahodný pocit v ústach keď ochutnáš niečo takéto."
OdpovedaťOdstrániť:) :) :) Veľmi sa mi páči výraz "ďasnoštekliace" - tie drobučké slimáčikovské slížiky sú naozaj také :) Ja si ich, žiaľ, nemôžem dopriať, len ochutnať. Ale môžem sa vyťahovať pred návštevou a aj sa veru budem :) Ďakujem ešte raz za darček.
OdstrániťAlenka,velmi príťažlivo si to napísala! Už sám popis lieči! Vďaka! Eva
OdpovedaťOdstrániťalenka, ty raz budes spisovatelka, pekne a na tie halusky , myslela som , ze su to krevety
OdpovedaťOdstrániť:) :) :) neviem, kto to pise, ale dakujem a to nie su halusky, to su take specialne spiralky. Jaj, alebo ...asi myslis ciganske...? Tak to su halusky :)
OdpovedaťOdstrániťSuper vyvar , odkedy ho varim presne podla Tvojho receptu , nema chybu. Je ako od babicky.
OdpovedaťOdstrániťTie rozmanite vone sa premenia na skvelu chut.
😃👍
OdpovedaťOdstrániť